Φωνή απόγνωσης από τους οινοποιούς για το κρασί που μένει στις δεξαμενές : “Θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και με την φετινή παραγωγή”

Αδιέξοδο βλέπουν μπροστά τους οι οινοπαραγωγοί και οι οινοποιοί, αφού σύμφωνα με ανάρτηση του in.gr , τα προβλήματα που έφερε μαζί της η πανδημία με το κλείσιμο των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού και την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης οίνου έως και 90% στο διάστημα Μαρτίου –   Ιουνίου, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους του κρασιού να κάνουν τώρα λόγο για σημαντικές δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί ο κλάδος   το επόμενο διάστημα.

Ο αμπελοοινικός κλάδος δοκιμάζεται , γιατί εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, οι επιχειρηματίες έχουν να σκεφτούν πώς θα διαθέσουν τα μεγάλα αποθέματα που έμειναν στις δεξαμενές από πέρσι, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης τους προηγούμενους μήνες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πλούσια φετινή παραγωγή, προκαλεί φόβο για ενδεχόμενα αδιέξοδα σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Μόνη λύση είναι να  αλλάξουν τα δεδομένα και να αναλάβει η πολιτεία πρωτοβουλίες  για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, αμπελουργοί να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια τους καθώς η ζήτηση είναι  περιορισμένη.

 Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην Κορινθία με τους παραγωγούς να ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης για τους ίδιους  και περισσότερους λόγους . Πριν περίπου ένα μήνα είχε κατατεθεί ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 20 Βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την «πραγματική στήριξη οινοποιών μέσω του μέτρου απόσταξης κρίσης».

Μειώθηκε η κατανάλωση κρασιού

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει περιοριστεί κατά 29% την τελευταία τριετία, με τα  αποθέματα να αυξάνονται περίπου 18% το 2019, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και οι επιπτώσεις της πανδημίας που ακολουθήσαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά.

Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα

Τη δραματική κατάσταση περιέγραψε σε  επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου ΕΔΟΑΟ, Γιάννης Βογιατζής, στα μέσα του περασμένου μήνα προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης   σημειώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω τρύγου αντιμέτωπος με πιεστικά προβλήματα, και υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ