To Φεστιβάλ Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κόρινθο: Ήταν μια γιορτή με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα

Mια πραγματική γιορτή ανακύκλωσης απόψε στα «Περιβολάκια» . Ο στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου επετεύχθη , αφού εκτός από την ενημέρωση για τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, το Φεστιβάλ ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Κόρινθο (έναν από τους σταθμούς της περιοδείας του) περιλάμβανε και διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τα οποία από μικρά πρέπει να μαθαίνουν τη σημασία της ανακύκλωσης.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης και η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος της Περιφeρειακής Ενότητας Κορινθίας και πρώην βουλευτής,  Αθηνά Κόρκα, οι οποίοι δήλωσαν :

Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης:

«Εδώ στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια ενημερωτική συνάντηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Βρίσκονται εδώ παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι για να παρακολουθήσουν όλη αυτή την προσπάθεια που χωρίς αυτή είναι λειψή η ενημέρωση των πολιτών και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα που γίνεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Είμαστε εδώ λοιπόν για το μεγάλο και επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που αποτελεί προτεραιότητα και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Ευρώπης με τελικό σκοπό την κυκλική οικονομία στην πράξη και με έμφαση στην αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό, τους λεγόμενους ΧΥΤΑ –  Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων – δυστυχώς όμως και την ανεξέλεγκτη διάθεση σε ΧΑΔΑ, δηλαδή σε «Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων» με μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία και με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ανεύρεσης συστημάτων ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των ποσοτήτων των αστικών απορριμμάτων, με υιοθέτηση πολιτικών ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού, διαχείρισης στερεών αποβλήτων με μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ), με διαλογή στην πηγή, με παραγωγή πράσινης ενέργειας κ.τ.λ., η πραγματοποίηση των οποίων απαιτεί περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών, του κοινό και των εμπλεκομένων φορέων της ευρύτερης περιοχής μας.

Στην Πελοπόννησο έχουμε πλέον τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ισάριθμους χώρους υγειονομικής ταφής και υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, με τον πλησιέστερο για μας στο Σπαθοβούνι.

Στην αλυσίδα της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων κυρίαρχο ζήτημα είναι η λεγόμενη ανακύκλωση, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης υλικών, με την μετατροπή τους σε πρώτες ύλες αλλά και τη μετατροπή των βαρέων και βλαβερών υλικών σε λιγότερο ή καθόλου βλαβερά υλικά. Το ζήτημα λοιπόν της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα αναλυθεί και θα συζητηθεί ως προς την εφαρμογή της, διότι πέραν των άλλων αφορά τον ίδιο τον πολιτισμό μας».

Αθηνά Κόρκα, εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού

«Είναι μια εκδήλωση της Περιφέρειας, το λέμε Φεστιβάλ Ανακύκλωσης κι αυτό έγινε σε όλους τους νομούς. Το Φεστιβάλ είναι γιορτή. Είναι μια γιορτή αυτό που γίνεται εδώ στην Κόρινθο, με ένα σκοπό: παιδιά, πολλά παιδιά μικρά παιδιά και μεγαλύτερα αλλά και μεγάλοι να μάθουμε την αξία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη μονάδα απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – και με σταθμούς μεταφόρτωσης που ένας από αυτούς βρίσκεται κοντά μας στο Σπαθοβούνι – παρά ταύτα, είναι χρήσιμα υλικά τα ανακυκλώσιμα υλικά και μπορούμε να μάθουμε πόσα χρήσιμα πράγματα βγαίνουν από αυτά. Αλλά ακόμη περισσότερο είναι σημαντικό ότι υπάρχει εταιρεία που ανακυκλώνει ρούχα, όλον τον ρουχισμό που έχουμε κρυμμένο δεκαετίες στις ντουλάπες μας ή οπουδήποτε και θα μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν. Γνωρίζουμε μόνο τα καπάκια που είναι χρήσιμα για να γίνονται κοντάρια για τους αθλητές, χρησιμεύουν για τα αναπηρικά καροτσάκια. Όμως ανακυκλώνονται, τα περισσότερα απορρίμματα. Γι’ αυτό έγινε αυτή η γιορτή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπήκε σ’ αυτή τη γιορτή, την ενημερωτική γιορτή ανακύκλωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ