Κοτόσουπα

Υλικά συνταγής

2 στήθη κοτόπουλο

1 κλωνάρι σέλερι

2 μεγάλα καρότα

1 μεγάλη πατάτα

1 κρεμμύδι

3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι

1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση Συνταγής

Πολλοί προτιμούν ολόκληρο το κοτόπουλο. Αν ανήκετε σε αυτούς, δεν έχετε παρά να βάλετε τον κρεοπώλη να σας το τεμαχίσει σε μικρά κομμάτια για σούπα. Το στήθος  όμως θα σας βολέψει.

Βάζω το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και γεμίζω νερό. Μέσα ρίχνω και το χυμό του λεμονιού και το βάζω να βράζει. Κοινώς ξεβράζω το κοτόπουλο.

Κατόπιν αφαιρώ το νερό, ξεπλένω το κοτόπουλο και το βάζω σε νέα μεγάλη κατσαρόλα –στην οποία θα φτιάξω και τη σούπα πια. Μαζί με το κοτόπουλο βάζω τα καρότα που έχω καθαρίσει, την πατάτα, το κρεμμύδι και το σέλερι. Γεμίζω με νερό και αφήνω να βράσουν.

Άλλοι μπορεί να ρίξουν κι έναν κύβο Knorr κότας για το ζωμό. Εγώ επειδή προσπαθώ να μαγειρεύω υγιεινά και δε θέλω τα πολλά αλάτια και συντηρητικά, αρκούμαι στο αλάτι και πιπέρι που θα ρίξω μόνη μου καθώς και στον γευστικό ζωμό που θα φτιάξουν τα λαχανικά που έβαλα στη σούπα.

Αφήνω να βράζει στο δυνατό κι όταν πια βράσουν τα λαχανικά και το κοτόπουλο, τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια κουτάλα (από εκείνες με τις τρύπες). Προσοχή μόνο να μην έχει πέσει πολύ η στάθμη του ζωμού γιατί δε θα βγουν σωστές μερίδες.

Αφού μείνει μόνο ο ζωμός, ρίχνω και το ρύζι. Εδώ υπάρχουν διάφορες λύσεις. Μπορείτε να πάτε στο κλασικό ρύζι για σούπα ή να δοκιμάσετε το καστανό ρύζι. Εγώ λοιπόν το δοκίμασα ως πιο υγιεινό και σας πληροφορώ πως αν εξαιρέσει κανείς την υφή του που είναι διαφορετική, η σούπα βγήκε εξίσου νόστιμη και πολύ πιο ελαφριά. Ρύζι δε θα σας πω πόσο θα βάλετε. Άλλοι προτιμούν τη σούπα τους αραιή –όπως εγώ- κι άλλοι την κάνουν σχεδόν πιλάφι. Ανάλογα πάντα και με το ζωμό που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά και τα γούστα σας, βάζετε. Για τα εν λόγω υλικά, που βγάζουν 6 μερίδες άνετα, εγώ έβαλα 3 φλιτζάνια ρύζι.

Αφήνετε να βράσει, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι που πιθανόν να χρειάζεται και περιμένετε να γίνει το ρύζι. Αν κάτι δεν υπολογίσατε καλά, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο βραστό νερό για να «αυγατίσει» που λένε και οι μεγαλύτερες το ζουμί. Απλά θα πρέπει να ρυθμίσετε και πάλι τη γεύση με αλατοπίπερο (Στην περίπτωση που συμπληρώσετε νερό, βοηθήστε τη γεύση βάζοντας πάλι το σέλερι στην κατσαρόλα κι αφαιρέστε το μετά από λίγο).

Όταν πια το ρύζι έχει γίνει, μπορείτε να σβήσετε τη σούπα σας και να προσθέσετε το λάδι ( το έχουμε ξαναπεί ότι το λάδι δεν πρέπει να πολυμαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες). Το σωστό είναι μια κουταλιά για κάθε έναν που θα φάει. Αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι κι αρχίζετε να ετοιμάζετε το τραπέζι σας.

Άλλοι αυγοκόβουν τη σούπα. Εγώ, έχοντας δώσει τόση γεύση με τα λαχανικά, θεωρώ ότι δε χρειάζεται. Είναι ελαφριά έτσι και ειδικά στην αρρώστια δε χρειάζεται να βαρύνετε περισσότερο με αυγολέμονο.

Σερβίρετε όπως είναι, συμπληρώνετε με κοτοπουλάκι και λαχανικά (δοκιμάστε να τα ψιλοκόψετε και τα ρίξετε μέσα ώστε οι κουταλιές σας να έχουν από όλα). Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Αν έχετε συνάχι, θα σας κάνει πολύ καλό!

Συμβουλή:

 Αν αποφασίσετε να βάλετε καστανό ρύζι, βάλτε το να βράσει για λίγη ώρα μόνο του σε ένα μικρό κατσαρολάκι πριν το ρίξετε στο ζωμό. Επειδή είναι αναποφλοίωτο, θέλει περισσότερο χρόνο βράσιμο. Όταν το δείτε να μαλακώσει, το ρίχνετε στη σούπα, μαζί με το νερό που έχει πια και το άμυλο του ρυζιού

πηγή: super syntages.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ