Υλικά για 4 με 6 μερίδες:
Για το dressing:
¼ του φλιτζανιού μουστάρδα Ντιζόν
¼ του φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
2 μικρά αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα
1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδο
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί παρμεζάνα, καθώς και περισσότερα για σερβίρισμα
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα από πολτοποιημένες αντζόυγιες
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη βάση της σαλάτας:
250 γραμμάρια ζυμαρικά, όπως πένες, βίδες ή φιογκάκια
2 καρδιές μαρουλιού
1½ φλιτζάνια κρουτόν
Εκτέλεση:
Για το dressing: Σε ένα μπλέντερ, βάλε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τα αβοκάντο, το σκόρδο και την πάστα από αντζούγιες. Χτύπα μέχρι να αναμειχθούν καλά και στη συνέχεια, ρίξε στο ελαιόλαδο και χτύπα για λίγο ακόμα. Μετάφερε το dressing σε ένα μπολ και ρίξε την παρμεζάνα και το πιπέρι.
Για τη σαλάτα: Βράσε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψέ τα για 8 έως 10 λεπτά, ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στράγγιξε τα ζυμαρικά. Μετάφερέ τα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος για να κρυώσουν ελαφρά. Κόψε τις καρδιές μαρουλιού σε κομμάτια και, στη συνέχεια, πρόσθεσέ τες στο μπολ με τα ζυμαρικά. Πρόσθεσε το dressing και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τα κρουτόν και γάρνιρε με παρμεζάνα. Σέρβιρε αμέσως ή βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να την σερβίρεις.
Συμβουλή: Εάν δεν σερβίρεις αμέσως τη σαλάτα, μην προσθέσεις τα κρουτόν για να αποφύγεις το να μαλακώσουν πολύ. Για να αποθηκεύσεις τη σαλάτα, κάλυψέ με την με μια μεμβράνη ή βάλε την σε ένα μπολ με καπάκι και άφησέ την στο ψυγείο έως και 48 ώρες.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/gastronomy/oi-4-syntages-pou-aksizei-na-dokimaseis-na-ftiakseis-ayto-to-savvatokyriako