Πρόγραμμα αντιμετώπισης των επικίνδυνων κτιρίων θα υλοποιηθεί μετά από στενή συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Θα αναπτυχθεί η απαραίτητη ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερα από 5.000 κτίρια με παρεμβάσεις που θα αφορούν από τον καθαρισμό προσόψεων, τα σωστικά μέτρα για την αποφυγή κατάρρευσης των κτιρίων έως την αποκατάσταση του εσωτερικού τους χώρου.
Θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ώστε αφενός να συντμηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι αδειοδότησης και αφετέρου να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης των επικίνδυνων κτιρίων προχωρεί με γοργούς ρυθμούς
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης, στο υπουργείο εκτός του χρηματοδοτικού εργαλείου «Διατηρώ» ετοιμάζονται ακόμα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ένα έχει θεσμοθετηθεί ήδη και είναι η «Τράπεζα Γης» από την μεταφορά συντελεστή δόμησης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές εξάμηνο δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται , θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αναλαμβάνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν έως τώρα οι 111 από τους 330 δήμους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί περίπου 9.300 ετοιμόρροπα κτίρια σε ολόκληρη την επικράτεια, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να οδηγηθούν σε κατεδάφιση, δράση για την οποία θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι στα όρια των οποίων εντοπίζονται.