N. Σταυρέλης: “Εσείς “βράσατε την καυτή πατάτα”. “Χειροπόδαρα μας δέσατε”. Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2024

“Εσείς “βράσατε την καυτή πατάτα”. Αυτό είπε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Σταυρέλης στον πρώην Δήμαρχο κ. Νανόπουλο ο οποίος τον εγκάλεσε για την αύξηση των δημοτικών τελών στον προϋπολογισμό του έτους για τον Δήμο, οποίος συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία. Ο κ. Σταυρέλης είπε αρχικά ότι τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν σε πολλές κατηγορίες  ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση πρέπει να γίνει αφού οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Νανόπουλος, πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων στο αποψινό Δ.Σ:

Νανόπουλος: Δεν υπάρχει μείωση. Αυξάνεται σε 2,30 από 1,3 το τετραγωνικό. Και 75% αύξηση Ξυλοκέριζα, Γαλατάκι κ.λπ. αυτό το έχω χαρακτηρίσει χαράτσι … Έχω προτείνει και τρόπους εξορθολογισμού. Ας πούμε τα 5 εκατομμύρια για το ρεύμα γιατί τα έχετε αφού δεν έχουμε πια τόση κατανάλωση. Μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση των δημοτικών τελών.

Πρέπει επίσης να μας πείτε γιατί αυτά τα χρήματα για τα στερεά απόβλητα; Αν αξιοποιήσουμε καλύτερα τους εργαζόμενους μπορούμε να μειώσουμε το κόστος στο μισό.

Και άλλα έξοδα μπορούν να περιοριστούν, όπως ο εορταστικός φωτισμός που έχετε προβλέψει €200.000, είναι πολλά. Γι αυτούς τους λόγους δεν ψηφίζουμε. Συμφωνούμε με τα λειτουργικά έξοδα βέβαια.

Να ρωτήσω το φεστιβάλ Αποικίες της Κορίνθου θα πραγματοποιηθεί και φέτος;

Έχουμε 28.000.000 χρηματικό υπόλοιπο που μας επιτρέπει οικονομική ευελιξία.

Ο κ. Πρωτοπαππάς, επίσης από την αντιπολίτευση είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα με 3 εκατομμύρια είναι φτωχό και ότι οι χρεώσεις των δημοτικών τελών είναι υπερβολικές. Δεν είναι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, κατέληξε.

Και πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος προεκλογικά ήταν κατά των απευθείας αναθέσεων ενώ μετατρέπει τον “Δημόπρακτο” σε αποδοχή απευθείας αναθέσεων.

Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης Πολιτική Διέξοδος, κ. Γκουργιώτης κατέκρινε την αύξηση των δημοτικών τελών και είπε ότι στην ουσία πρόκειται για μία βαριά φορολογία.

Ο κ. Ταγαράς αναφερόμενος στον “Δημόπρακτο” είπε ότι ακολουθεί τις διαδικασίες της νομοθεσίας κανονικά και κάνει συμβάσης μίσθωσης έργου μέσω διαγωνισμού. Είναι άστοχο κατέληξε να λέγεται πως κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την αύξηση των τελών γιατί αυτή έκανε τις συμβάσεις.

Ο κ. Τσατσούλης είπε ότι ανάμεσα σε 37 ¨όμοιους¨ δήμους, είμαστε στους 3 πιο ακριβούς αν συγκρίνουμε τα τέλη των οικιών. Αυτά πριν από την αύξηση. Εμείς έχουμε 2,37 το τετραγωνικό, άλλοι δύο Δήμοι έχουν πάνω από 2 όπως εμείς, κατέληξε.

Ο κ. Μελέτης είπε ότι ακριβά δημοτικά τέλη έχουν οι Δήμοι που έχουν την ΤΕΡΝΑ όπως εμείς. Και ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι αυξήσεις των υπόλοιπων Δήμων.

Ο κ. Τσάκωνας είπε ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν ψήφισε προϋπολογισμό όπως έπρεπε και να είχε κάνει αυτός ή όχι την αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Ο κ. Μποζίκης είπε ότι ο κ. Νανόπουλος αντί να φέρει τον προϋπολογισμό έκανε €800.000 απευθείας αναθέσεις. …. Και τα μηχανήματα που κάνουν 1,6 εκατομμύρια ευρώ σαπίζουν στο στρατόπεδο συνέχισε. Ο κ. Νανόπουλος δεν έκανε αύξηση των δημοτικών τελών για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, κατέληξε.

Ο κ. Καρασάββας ρώτησε για τη σύμβαση με τα led. Διερωτήθηκε αν η σύμβαση την τελευταία μέρα πριν υπογραφεί άλλαξε στο σημείο που έλεγε ότι το 20% θα επιστρέφεται στους δημότες. Και μήπως, συνέχισε την ερώτησή του; Αποσύρθηκαν και 6.000 μπράτσα; Εκτός αν κάνω λάθος, κατέληξε.

Ο κ. Χατζής είπε, πάλι καλά που βρέθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για έργα, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε τη χειρότερη διαχείριση που υπήρξε και τα μόνα έργα ήταν η συνέχεια έργων του κ. Πνευματικού. Τα τέλη είναι ανταποδοτικά για να πληρωθεί η ΤΕΡΝΑ που δεν είναι έργο του κ. Σταυρέλη αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε κλείνοντας.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι οι Δήμοι με τους οποίους συγκρίθηκε ο Δήμος Κορινθίων είναι ατυχές παράδειγμα δεν είναι έτσι τα στοιχεία.

Ο κ. Δήμαρχος πήρε το λόγο λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να μιλήσει. Είπε ότι δεν έφερε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό η προηγούμενη δημοτική αρχή το έκανε για να μην κάνει τις αυξήσεις που θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει. Αν δεν πάρουμε αυτή την απόφαση δεν θα μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει, είπε.

Δεν θα κλείνει ο προϋπολογισμός και το γνωρίζατε, γι αυτό και πετάξατε “την βραστή πατάτα” σε μας, αυτή την “πατάτα που εσείς βράσατε”. Δεν υπογράψαμε εμείς να δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ 2,3 εκατομμύρια το χρόνο. Εσείς υπογράψατε. Δικό μας είναι το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού; Συνέχισε ο Δήμαρχος.

Ήδη έχω κάνει τις πρώτες κινήσεις για να ανατρέψω αυτή την απόφαση.

Εμείς θα καθαρίσουμε την πόλη, συνέχισε ο Δήμαρχος, αλλά με διαγωνισμό, όχι με απευθείας αναθέσεις. Και θα πάρουμε κα οχταμηνίτες για να λειτουργήσει η καθαριότητα, εσείς δεν το κάνατε.

Εμείς παίρνουμε την απόφαση για λογαριασμό σας. Και πήρατε και τα μηχανήματα που δεν χρειάζονται αφού δεν λειτουργεί η μονάδα κομποστοποίησης. “Χειροπόδαρα μας δέσατε”, κατέληξε ο κ. Σταυρέλης.

Εμείς συνέχισε κάναμε μειώσεις. Και μας μιλάτε εσείς για χαράτσι, που έχει την υπογραφή σας. Για τον εορταστικό φωτισμό θα βάλουμε €150.000. Τα υπόλοιπα είναι δική σας οφειλή. Μην μας εγκαλείτε γι αυτά που δεν πληρώσατε.

Εμείς λέμε, συνέχισε ο Δήμαρχος ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός.

Είπε επίσης ότι στον “Δημόπρακτο” θα προωθηθούν πολλές μελέτες γιατί η τεχνική υπηρεσία έχει μόνο τέσσερα άτομα.

Ο κ. Νανόπουλος απάντησε ότι και αυτός είχε να πληρώσει τα έξοδα, αλλά δεν έκανε αύξηση δημοτικών τελών. Τα δημοτικά μας τέλη είναι τα ακριβότερα στη χώρα, όπως είπε.

Τ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ