Αγροδιατροφικές Επιχειρήσεις από την Κορινθία στο Διασυνοριακό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα FOCUS – Συνέντευξη με τον Τεχνικό Διευθυντή του έργου

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε το Διασυνοριακό  Επιδοτούμενο Πρόγραμμα FOCUS: Ενίσχυση των αγροδιατροφικών ΜΜΕ στην περιοχή των Βαλκανίων-Μεσογείου .  Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα στον τομέα αυτό  , που αφορά και την Κορινθία αφού, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, 27 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετείχαν ,  με τουλάχιστον 6-7 να προέρχονται  από την περιοχή της Κορίνθου, στον τομέα της Αγροδιατροφής. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις  έχουν βοηθηθεί από το εν λόγω έργο με διάφορους τρόπους, το οποίο είχε ένα budget περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως μας πληροφόρησαν.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα απευθύναμε μερικές ερωτήσεις στον κο  Γεραγωτέλλη – Τεχνικό Διευθυντή του επιδοτούμενου έργου FOCUS. Διαβάστε τι μας είπε :

Δημοσιογράφος:  Αρχικά θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αν αυτό το πρόγραμμα το FOCUS έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα η αν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και αν θα υπάρξει και συνέχεια;  Και τέλος πόσο μεγάλο ήταν το έργο σε χρονική περίοδο; 3 χρόνια?

Γεραγωτέλλης: To πρόγραμμα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προγράμματος FOCUS δεν έχει ξαναγίνει. Έλαβαν μέρος συνολικά 83 ΜΜΕ της Βαλκανικής Μεσογείου και 27 από αυτές είναι ελληνικές. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες, ήρθαν σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συζήτησαν τις ανάγκες τους και με βάση αυτές τους προτάθηκαν ιδέες με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καινοτομική διάσταση της επιχείρησής τους και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητά τους. Για κάθε μια, αναπτύχθηκε μία μελέτη σκοπιμότητας που αφορούσε την εφαρμογή της καινοτομίας στην επιχείρηση. Επίσης, συμμετείχαν σε σεμινάρια που είχαν στόχο να τους ενημερώσουν και εκπαιδεύσουν για νέες τάσεις και τεχνικές στην Αγροδιατροφή, και ήρθαν σε επαφή με ΜΜΕ από τις άλλες χώρες του έργου, με τις οποίες πραγματοποίησαν συναντήσεις, αντάλλαξαν γνώσεις και τεχνικές. Αυτή η διάδραση με τους επιστήμονες και τις άλλες επιχειρήσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάστηκε το αγροδιατροφικό cluster της Περιφέρειας Πελοποννήσου και προσφέρθηκαν κάποιες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν, στις οποίες εντάσσονται μέσα δράσεις, εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας και δικτύωσης, αποτελούν υπηρεσίες διαχρονικές και οριζόντιες. Αντίστοιχα, τα clusters και η συνεργασία στην αγροδιατροφή είναι τεχνικές οργάνωσης που στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία είναι πολύ αναπτυγμένες και έχουν ξεκινήσει και την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι 27 μελέτες σκοπιμότητας που αναπτύχθηκαν μπορούν να γίνουν πράξη σε μεταγενέστερο χρόνο από τις επιχειρήσεις. Όποτε, το concept του FOCUS είναι διαχρονικό και μπορεί το μοντέλο του να συνεχιστεί και να εφαρμοστεί με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων. ‘Όλο το έργο όπως το περιγράφω κράτησε σχεδόν 3 χρόνια

Δημοσιογράφος:  Ποια η σημασία της καινοτομίας στην αγροδιατροφική παραγωγή της Πελοποννήσου; Ποιες οι τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και των καινούργιων ιδεών;

Γεραγωτέλλης: Η καινοτομία είναι σημαντική και για την αγροδιατροφή όπως και για τους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι ΜΜΕ της αγροδιατροφής της Πελοποννήσου και γενικότερα σχεδόν όλης της Ελλάδας έχουν χαμηλό επίπεδο καινοτομίας και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη σχέσεων με την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Μέσα από το FOCUS, οι 27 ΜΜΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήρθαν σε επαφή με επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συζητήθηκαν πολλές νέες ιδέες και τάσεις. Μερικές από αυτές είναι η καταγραφή και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, νέες μέθοδοι ξήρανσης, αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, χρήση φυτικών βιοενεργών ενώσεων κ.ά. Άλλες ιδέες που αφορούσαν στην επέκταση της γκάμας προϊόντων ήταν η ανάπτυξη ενεργειακών ποτών με ρόδι και σπόρους chia και η παραγωγή ζυμαρικών με αλεύρι κινόας. Ειδικότερα βοηθήθηκε και μια ΜΜΕ επιχείρηση παραγωγοί ζυμαρικών από την Κορινθία.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν τα αποτελέσματα του FOCUS στην πράξη, π.χ. βοηθηθήκαν επιχειρήσεις στις εξαγωγές τους, στο να αλλάξουν τα προϊόντα τους, στο να εμπλουτίσουν τους κωδικούς τους, στο να αλλάξουν πρώτες ύλες, στην εξωστρέφεια τους;

Γεραγωτέλλης: Αναφορικά με τα αποτελέσματα του FOCUS για τον κλάδο, είδαμε ότι προσελκύει σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις και έχει παρατηρηθεί στροφή προς τα βιολογικά συστατικά. Φυσικά επίκεντρο αποτελεί πάντα η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως.  Αναφορικά με τις ΜΜΕ, όπως είπαμε 27 ελληνικές συμμετείχαν στο project. Από τη στενή επαφή που είχαμε με αυτές, είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη για δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις και με ερευνητικούς και υποστηρικτικούς οργανισμούς, για ανταλλαγή γνώσεων, εντοπισμό νέων αγορών, και ανάπτυξη νέων ικανοτήτων κα τεχνικών. Στα απτά αποτελέσματα του έργου εντάσσουμε σε ελληνικό επίπεδο τις 27 μελέτες σκοπιμότητας που αναπτύχθηκαν (1 για κάθε ΜΜΕ), οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, πολύ βοηθητικά ήταν τα σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια, η διακρατική εκδήλωση στην Κύπρο όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων από τις 4 χώρες, και η πλατφόρμα του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here