Διώρυγα, Διάβρωση και Ρήγμα στο Χαλκί τα θέματα της τηλεδιάσκεψης του Χρίστου Δήμα με την Ε.Α.Γ.Μ.Ε

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας συνομίλησε σήμερα για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα του  νομού του με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ. Συγκεκριμένα  για:

Την Διώρυγα, την διάβρωση των ακτών στη βόρεια ακτογραμμή της γεωγραφικής Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το ρήγμα στο Χαλκί.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Τσώκος, οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές Έργων και Οικονομικών & Διοικητικών κ. Διονύσης Γκούτης και κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Νικόλαος Νικολάου και η κα Ελευθερία Πογιαντζή, Διευθύντρια Διεύθυνσης Φυσικών και Τεχνολογικών κινδύνων.

Για όλα τα παραπάνω ο Κορίνθιος πολιτικός αναφέρει:

«Ξεκινάει η υλοποίηση Τεχνικογεωλογικής και Γεωφυσικής μελέτης στην Διώρυγα της Κορίνθου.

  • Η ευρύτερη συνολική Τεχνικογεωλογική εξέταση, μέσω των παραπάνω ερευνών θεωρείται αναγκαία για την διαπίστωση της ευστάθειας των πρανών της Διώρυγας και για τους εξής λόγους :

Συγκέντρωση και επεξεργασία των υφιστάμενων ερευνών και μελετών που έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά για την ευστάθεια των πράνων.

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων σταθεροποίησης και των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ζωνοποίηση των πρανών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας βάσει των μακροσκοπικών παρατηρήσεων.

Ιεράρχηση των θέσεων που χρήζουν επεμβάσεων.

Κατάθεση προτάσεων για τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και αστοχιών.

Διεύρυνση τεχνικής λύσης εγκατάστασης Συστήματος Έγκυρης Προειδοποίησης Καταπτώσεων λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες της περιοχής εφαρμογής (απότομες κλίσεις πρανών, ανομοιογένεια υλικών κτλ.)

Παράλληλα, συζητήσαμε το κρίσιμο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών που εκτείνεται σε όλη τη βόρεια ακτογραμμή της γεωγραφικής περιφέρειας Πελοποννήσου (Κορινθία, Αχαΐα αλλά και Αττική). Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την συνολική αντιμετώπιση και διερευνάται η δυνατότητα πιλοτικού σχεδίου.

Τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για το ρήγμα στο Χαλκί. Το αμέσως επόμενο διάστημα, κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, θα επισκεφτεί το Χαλκί για αυτοψία και επικαιροποίηση των μελετών του ρήγματος», ολοκληρώνει ο κος Δήμας .

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ