Ν. Σύψας: «Η χρήση της μάσκας στα σχολεία θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος»

Πρώτη ημέρα στα σχολεία σήμερα και όλα δείχνουν να εξελίσσονται κανονικά , με ελάχιστες, προς το παρόν, εξαιρέσεις . Καλωσόρισμα, συμβουλές και οδηγίες προς τους μαθητές και μοίρασμα βιβλίων αλλά και μασκών , περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα. Βέβαια οι απορίες  μαθητών και γονιών δεν έχουν λυθεί. Θα μπορέσουν τα παιδιά να αντέξουν την μάσκα τόσες ώρες;  Πόσο επικίνδυνο είναι το διάλλειμα όπου δεν θα φορούν μάσκα και τα πιο μικρά παιδιά θα αγκαλιάζονται με τους συμμαθητές τους; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν επιστρέφουν τα παιδιά τους από το σχολείο; Αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει στην πρωϊνή εκπομπή του Mega   o καθηγητής Νίκος Σύψας.  Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, μεταξύ άλλων είπε πως: «Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα». Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν γυρίζει το παιδί του από το σχολείο, ο ίδιος σημείωσε ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μικρών μαθητών, ο κ. Σύψας είπε ότι «τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις. Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις. Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες».

Πρόσθεσε ακόμη σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη, και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας : «ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες». «Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος, και για του χρόνου θα δούμε», κατέληξε ο κ. Σύψας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ