Ο Γιώργος Ψυχογιός ρωτά με άλλους Βουλευτές τον Υπουργό για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον «Ιανό» προς τους πληγέντες αγρότες της Κορινθίας

Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι μεταξύ των 14 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ που κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανό», στις περιοχές τους . Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ζητούν, αφενός, το ακριβές
χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες
από τον ΕΛΓΑ και, αφετέρου, την καταβολή της σε όλους τους παραγωγούς χωρίς
εξαιρέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα.
Και επισημαίνουν πως “η αρχική δημόσια υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ ήταν να
χορηγηθεί προκαταβολή σε όσους ανήκαν στην κατηγορία ζημιάς 100% καθώς και σε όσους ήταν στην κατηγορία ζημιάς πάνω από 50% και κάτω από 100%, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία.
Στην πράξη, κι ενώ τελείωσε ο Οκτώβριος, τα πρώτα 24,6 εκατ. ευρώ πυροδότησαν ήδη καταγγελίες, διαμαρτυρίες και αναστάτωση ανάμεσα στους αγρότες όλων ανεξαίρετα των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα.
Για παράδειγμα, από τη μία μεριά, υπάρχουν περιοχές με 100% ζημιά που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, ενώ, από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν προκαταβολή και εμφανίζονται να έχουν συγκομίσει με αυξημένα κιλά τα προϊόντα τους. Επίσης, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υπάρχουν φαινόμενα σε διάφορες περιοχές, όπου το ένα χωράφι με 100% ζημιά έλαβε προκαταβολή και το ακριβώς διπλανό, με την ίδια ακριβώς ζημιά, δεν έλαβε τίποτα.”

Και συνεχίζουν την ερώτηση αναφέροντας: “Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η βιασύνη και η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, είχε ως αποτέλεσμα οι προκαταβολές να δοθούν μόνο σε μερίδα πληγέντων αγροτών και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετα.
Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες γεωργών και κτηνοτρόφων που δεν έλαβαν προκαταβολή και στην Κορινθία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν το γιατί και το πότε θα την λάβουν. Οι καθημερινές υποχρεώσεις όμως τρέχουν, και η προκαταβολή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας, ιδίως μέσα σε συνθήκες πανδημίας.
Και η κοροϊδία της κυβέρνησης έφτασε στο απόγειό της, με την τροπολογία για τις
επιπτώσεις του «Ιανού», όπου παρά τις υποσχέσεις – ακόμα και του Πρωθυπουργού – κανείς αγρότης δεν θα πάρει τελικά το 100% της ζημιάς.
Όμως, η ανερμάτιστη και επιπόλαιη πολιτική, οι αδικίες που δεν έχουν πειστικές
εξηγήσεις και η αβεβαιότητα στο πότε η προκαταβολή θα δοθεί σε όλους τους
πληγέντες, πυροδοτούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και προμηνύουν το
άσχημο τέλος.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ