Ο Γιώργος Ψυχογιός ρωτά να μάθει τι θα κάνει ο Υπουργός για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Κορινθίας από τον πρόσφατο παγετό 

Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Κορινθίας για τις πρόσφατες ζημιές από παγετό ζητά ο Γιώργος Ψυχογιός, με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στον αρμόδιο Υπουργό. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου , την Ερώτηση του Κορίνθιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης, Στ. Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με την Ερώτηση,  «oι καιρικές συνθήκες το χειμώνα που μας πέρασε ήταν πολύ δύσκολες για την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών του Νομού Κορινθίας.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες   δημιούργησαν καταστάσεις καταπόνησης όλων των καλλιεργειών. Η ξαφνική επέλαση της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ» στα μέσα Φεβρουαρίου, δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στις ήδη καταπονημένες καλλιέργειες.

Το τελειωτικό χτύπημα, ήρθε στα τέλη Μαρτίου με τον παγετό στις 26-27 του μήνα. Οι ζημιές που προκάλεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, στις καλλιέργειες που είχαν αρχίσει να ξυπνάνε από το λήθαργο, είναι σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές πολύ μεγάλες.

Έχουν πληγεί, κυρίως, καλλιέργειες βερικοκιάς, πρώιμων σταφυλιών, κηπευτικών κ.α. σε όλη την έκταση του Νομού.

Επειδή, η οικονομική κρίση από την πανδημία  έχει ουσιαστικά εξαφανίσει το εισόδημα των Κορίνθιων παραγωγών,

Επειδή, όσοι θέλησαν να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του ΠΑΑ, παραμένουν απλήρωτοι σε μεγάλο ποσοστό,

Επειδή, η ρευστότητα και στον αγροτικό τομέα είναι ένα «εξαφανισμένο» είδος, με τις τελευταίες μάλιστα αποζημιώσεις για τον «Ιανό» να αποτελούν εμπαιγμό για τους παραγωγούς της Κορινθίας με τους περισσότερους να παίρνουν «ψίχουλα»

 Μετά τα παραπάνω ρωτήθηκε  ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών του παγετού στο Νομό Κορινθίας;
  2. Θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες για εκτιμητικό προσωπικό που απαιτούνται και μέχρι πότε, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών;
  3. Προτίθεται να συμψηφίσει  τα τέλη εκτίμησης με τις αποζημιώσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οικονομικά οι Κορίνθιοι αγρότες;
  4. Με δεδομένα τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύεται  ότι θα γίνει στην ώρα της όλη η διαδικασία του ΟΣΔΕ, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την γρήγορη σύνταξη των πορισμάτων των ζημιών του ΕΛΓΑ;»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ