Προσυμπλήρωση και αυτόματη υποβολή φορολογικής δήλωσης ακόμη και χωρίς την εμπλοκή του φορολογούμενου!

H προσυμπλήρωση όλων σχεδόν των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα αυτόματης υποβολής τους άνευ συμμετοχής των φορολογουμένων είναι η πλέον σημαντική καινοτομία που προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιος Πιτσιλής, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής για το τρέχον έτος και το 2025.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, από φέτος θα επιδιωχθεί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα να έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον. Επιπλέον, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση. Από το 2025, θα παρασχεθεί η δυνατότητα προσυμπλήρωσης και άμεσης υποβολής των δηλώσεων για όλους τους φορολογούμενους, καθώς θα είναι προσυμπληρωμένα τα δεδομένα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, δηλαδή και για τα ενοίκια και για τα κέρδη από επιχειρήσεις και για τις αποδόσεις από κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, μερίσματα κ.λπ.). Επίσης από το επόμενο έτος θα ισχύσει η αυτόματη ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με την εκπνοή της προθεσμίας για όλους όσοι δεν θα τις έχουν υποβάλει μέχρι την τελευταία ημέρα της προβλεπόμενης προθεσμίας, ώστε πλέον να μην υπάρχει καμία δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων για κανέναν φορολογούμενο.

Επίσης ανακοινώθηκαν και άλλες προγραμματισμένες  δράσεις της ΑΑΔΕ καινοτόμες , όπως αυτές που αφορούν στην αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 με τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων, στην δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) καθώς και η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό, η ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) με Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κλπ

Αναλυτικά, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για το 2024, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για το 2024 εστιάζουν στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, στην προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης και την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Οργανισμού. Διευκρίνισε δε ότι οι δράσεις αυτές αναπτύσσονται σε τρεις  βασικούς άξονες:

Φορολογική Συμμόρφωση

Νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας ΑΑΔΕ

Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων με νέα ψηφιακά εργαλεία.

Γ.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ