Π. Νίκας στα εγκαίνια της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων: “Ανεβήκαμε κάποια σκαλοπάτια στην περιβαλλοντική κλίμακα, απομένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμα”

Το πόσο σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή για την Πελοπόννησο τόνισαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων  στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. Αναλυτικά, στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανέφερε τα εξής:

“Θα συμφωνήσετε, ασφαλώς, πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, αλλά και γενικότερα για την πατρίδα μας, αφού στον τόσο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, οι επιδόσεις μας δεν είναι και οι καλύτερες.

Κάναμε, λοιπόν, ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Παλαιόχουνη, Σκάλα και Καλλιρρόη) και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι, για τους 26 δήμους μας. Και το βήμα αυτό είναι μεγάλο, γιατί, χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κάθε μορφής, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, και κυρίως στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Και αυτό το μεγάλο βήμα στηρίχθηκε σε πολύχρονο αγώνα, με μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους να μείνει μετέωρο, από οξύτατες αντιδράσεις, επιθετικότητα και ακρότητες κάθε είδους, αλλά και δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια -κάθε βαθμού-, από πολίτες και φορείς αλλά και από δήμους που δεν είχαν το θάρρος να αντισταθούν στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Μάλιστα, στην τετραετία της θητείας μας, με την παραλυτική απλή αναλογική, χωρίς πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αν και στις εκλογές ψηφιστήκαμε από το 54%), οι δυσκολίες φαίνονταν ανυπέρβλητες, μέχρι που η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση μας έδωσε τη δυνατότητα προώθησης -μεταξύ άλλων- και του συγκεκριμένου -μείζονος σημασίας- θέματος της κατασκευής των σταθμών μεταφόρτωσης και των μονάδων διαχείρισης.

Η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στη συντονισμένη, αποτελεσματική και πολυπρόσωπη προσπάθεια αιρετών, νομικών και τεχνικών συμβούλων και ασφαλώς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας. Οι αντιπεριφερειάρχες, πολιτικοί μηχανικοί, Χρήστος Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι νομικοί και τεχνικοί μας σύμβουλοι, κα Παπαγεωργίου και κ. Μπούρκας, τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, όπως οι γενικοί διευθυντές εσωτερικής Λειτουργίας και Υποδομών κα Πουλόπουλου και κ. Μουταφίδης, οι διευθυντές Οικονομικών κ. Γκανάς, Προγραμματισμού κ. Σπυρόπουλος και Περιβάλλοντος κ. Ματζουράνης, ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ψαράκης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας κ. Φοίφας, αλλά και πολλοί άλλοι υπάλληλοι και αιρετοί άθροισαν δυνάμεις, πρόσφεραν τις γνώσεις τους, κοπίασαν για το καλύτερο αποτέλεσμα και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Απέδειξαν ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στον δημόσιο τομέα, για τα σπουδαία και τα μεγάλα, αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και συντονισμός.

Να μη λησμονήσω να αναφερθώ επίσης και στη συναντίληψη και αποδοτική συνεργασία με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ κ. Αργειτάκο, τη μεγάλη πλειονότητα των δημάρχων και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη.

Τέλος, η συνεργασία με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ιδιαίτερα τους κ.κ. Αγραφιώτη και Χαραλαμπίδη, υπήρξε αποδοτική, καρποφόρα, αποτελεσματική, για την επίτευξη του κοινού στόχου. Η γνώση, η ταχύτητα, ο διάλογος, η αλληλοκατανόηση του ρόλου της κάθε πλευράς, η διαφάνεια και η καθαρότητα υπήρξαν τα δομικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων και των σταθμών μεταφόρτωσης θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να πούμε ότι τελειώσαμε με τα απορρίμματα και τα απόβλητα εν γένει στην Πελοπόννησο. Λέμε ότι κάνουμε το πρώτο -μεγάλο- βήμα. Ανεβήκαμε κάποια σκαλοπάτια στην περιβαλλοντική κλίμακα, απομένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμα.

Αναφέρομαι:

  • Στην προώθηση της ανακύκλωσης, όπου πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος μπορεί να μειώσει τα κόστη διαχείρισης στο μισό.
  • Στην αποκατάσταση των πολλών δεκάδων χωματερών –καταγεγραμμένων και μη.
  • Στην κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης από τον ΦοΔΣΑ.
  • Στην εκπλήρωση, από τους δήμους, των οικονομικών υποχρεώσεων προς τον ΦοΔΣΑ και την εταιρεία διαχείρισης και πολλά άλλα -είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας και αποτελεί πρώτο στόχο η φερεγγυότητα της αυτοδιοίκησης.

Σε μερικούς μήνες, οι μονάδες και η διαχείριση θα παραδοθούν στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος αναλαμβάνει το μεγάλο έργο της συνέχισης του μεγάλου βήματος που συντελέσθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια.

Εύχομαι και ελπίζω τα βήματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας να συνεχιστούν και να ενταθούν και αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία, την αποφυγή του λαϊκισμού και την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων.

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κ. πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για αυτό το έργο. Τον έχω απασχολήσει με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων από το 2010, όταν ήταν υπεύθυνος Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και εγώ δήμαρχος Καλαμάτας -σε μια πόλη γεμάτη από σκουπίδια, τότε. Ευχαριστώ από καρδιάς, επίσης, όλους όσους προανέφερα αιρετούς, υπαλλήλους και εκπροσώπους της εταιρείας.

Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Ράσμουσεν προσωπικά, για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ανέκυπταν.

Προφανώς και αναγνωρίζω τις προσπάθειες και τη συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της θητείας μας.

Τέλος, είμαι ικανοποιημένος ότι η Περιφέρειά μας, έλαβε 9 βραβεία με την υπογραφή της αναπληρώτριας διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αικατερίνης Ρογκάκου για καινοτόμες, πρωτοποριακές και γενικά εξόχως σημαντικές δράσεις, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο σταθμός υδρογόνου στον Ισθμό, οι δράσεις για την Πολιτική Προστασία, η ηλεκτροκίνηση, το TBEX, το πρόγραμμα σίτισης ‘Διατροφή’ και το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό κ. Ζερεφό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ