Χτυπά χωρίς διακρίσεις το δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Ευάλωτοι όσο ποτέ οι νέοι

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δεν «άφησε απέξω» τους νέους , τους οποίους χτυπά χωρίς διακρίσεις.  Βέβαια οι επιστήμονες το είχαν επισημάνει από την αρχή: «ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, δεν κοιτά ηλικίες… και θα είναι μεγάλο λάθος αν κάποιος θεωρήσει ότι είναι άτρωτος.»

 Και τώρα , στο δεύτερο κύμα ο κοροναϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους και απειλεί τη ζωή τους.

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι τις τελευταίες  ημέρες  πέθαναν ενός 25χρονος στις Σέρρες κι ενός 32χρονος στα Τρίκαλα.. Και οι δύο νέοι, νοσηλεύονταν με κοροναϊό και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των νεκρών που θρηνεί η χώρα μας είναι 10 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Στα θύματα του ιού συγκαταλέγονται και 233 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64ων ετών.

Την ίδια ώρα, «πέφτει» όλο και πιο χαμηλά, ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων.

Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

 Γιατί όμως οι νέοι είναι ευάλωτοι;

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι όσα αναφέρει στα ΝΕΑ, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος:

«Στη νόσο αυτή, ξέρουμε ότι η βαρύτητά της είναι μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων και όσο εμφανίζονται και αθροίζονται συννοσηρότητες. Και νούμερο ένα για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία. Επομένως αν έχουμε νέα άτομα κάτω από 50 ετών που είναι παχύσαρκα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ακόμη: «Δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθίσταται βέβαιο ότι ακόμη και ορισμένοι πολίτες κάτω των 40 ετών που έχουν μολυνθεί, θα νοσήσουν βαριά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ