Γιώργος Φερετζάνης στην hmerisiakorinthou.gr: “Στο ίδιο ad hoc πρόγραμμα ενισχύσεων με αυτό της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στην Κορινθία”

 

O συντοπίτης μας Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Γιώργος Φερετζάνης μίλησε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr σχετικά με τις αποζημιώσεις του οργανισμού για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά αναφέρθηκε στην Κορινθία, τονίζοντας ότι ευτυχώς οι εκτιμήσεις θα ενταχθούν σε ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας, ικανό να καλύψει τις φετινές ζημιές στην παραγωγή του νομού μας.  Ο κος Φερετζάνης μας είπε συγκεκριμένα: 

«Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή την περίοδο, καθώς ήδη τέθηκε σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία προβλέπεται το ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα αποδόθηκαν στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας προκαταβολές ύψους 16.500.000 ευρώ για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τις γνωστές καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Τις προκαταβολές της προηγούμενης εβδομάδας διαδέχονται, σήμερα, οι προκαταβολές για την απώλεια της φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και την Φθιώτιδα για τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα. Οι προκαταβολές αυτές αγγίζουν το ποσό των 107.500.000 ευρώ, η τελική δε εκκαθάριση των σχετικών ζημιών φιλοδοξούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Βασικό εργαλείο για την αποτύπωση των ζημιών και συνακόλουθα για την χορήγηση των προκαταβολών ήταν οι δορυφορικές λήψεις του συστήματος «Κοπέρνικος», τις οποίες επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να διακρίνουν τις εκτάσεις που υπέστησαν τις γνωστές μεγάλες ζημιές.

Όσον αφορά στην Κορινθία, το αποτέλεσμα της τρέχουσας εκτιμητικής διαδικασίας ευτυχώς θα ενσωματωθεί στο ίδιο ad hoc πρόγραμμα ενισχύσεων που ήδη εφαρμόζεται στην Θεσσαλία και την Φθιώτιδα. Ευτυχώς, διότι για το εν λόγω πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 260.000.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει αρκούντως τις πολύ μεγάλες ζημιές στην φετινή αγροτική παραγωγή του νομού μας. 

Πρόκειται για μέγεθος ζημιών που μόνο άλλη μια φορά γνώρισε ο νομός την τελευταία εικοσαετία. Είχαμε προϋπολογίσει ότι οι ζημιές αυτές ξεπερνούν τα 40.000.000 ευρώ, ο ίδιος δε ο πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κρυονέρι, μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά 45 εκτιμητές-γεωπόνοι επιμελούνται το εκτιμητικό έργο στο σύνολο του νομού, λόγος για τον οποίο φιλοδοξούμε ότι στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις, με εξαίρεση την Στιμάγκα και τη Νεμέα, όπου έχουμε μεγάλο όγκο δηλώσεων. Αλλά κι εκεί θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις αρχές του Δεκέμβρη, οπότε και θα εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των πορισμάτων, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποδοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας.

Ο Οργανισμός, παρά την στελεχιακή του αποψίλωση, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, θύματα της οποίας είναι προεχόντως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι μέσα σε 2 ή 2,5 μήνες θα ήμασταν σε θέση να δώσουμε προκαταβολές της τάξης των 107 εκατομμυρίων ευρώ στους παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Αξίζουν, συνεπώς, πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Οργανισμού μας, με ειδική μνεία στους προϊσταμένους των υποκαταστημάτων μας στη Λάρισα και τη Λαμία, στα στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και φυσικά στον Πρόεδρο του Οργανισμού, καθώς άπαντες αγωνιστήκαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ