Γ. Ψυχογιός: “Αποσύρετε το αντισυνταγματικό έκτρωμα! Το ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι το μέλλον”

Μιλώντας στη Βουλή, επί του Νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός είπε μεταξύ άλλων:

“Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα ακόμα βαθιά ιδεοληπτικό σχέδιό της και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ένα νομοσχέδιο το οποίο πέρα από μία οπισθοδρομική αντιμεταρρύθμιση, ένα απόλυτο εμπρός πίσω – και όχι πρόοδο που μας λέτε εσείς – ένα εμπρός πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όπου οι σπουδές ήταν προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και ο αγώνας που δίδεται στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχει κυρίως αυτό το χαρακτήρα, της υπεράσπισης του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αλλά και του ίδιου του μέλλοντος της κοινωνίας και των παιδιών μας.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρατηγήσει ένα συνταγματικό άρθρο με υποδεέστερο τυπικό νόμο….

Η βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να πληρωθούν δίδακτρα και μάλιστα σε εκείνους στους οποίους έχετε ήδη δεσμευτεί ότι θα δοθεί αυτή η δυνατότητα, στα Κολέγια που θα ανωτατοποίησετε και θα εξομοιώσετε τα πτυχία τους με τα δημόσια πανεπιστήμια.

Τα  μεγάλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη δεν είναι ιδιωτικά, δεν αναφέρεστε στο μοντέλο της Φινλανδίας, για παράδειγμα, που είναι από τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, ή στο ότι ελάχιστοι φοιτητές πάνε στη Γερμανία σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση έφερε στη χώρα μια καθοριστική αλλαγή, αυτή της κοινωνικής κινητικότητας, ένα γεγονός το οποίο διαφοροποίησε κατά πολύ τα δεδομένα του παρελθόντος και το οποίο ποτέ δεν αποδεχθήκατε στην ουσία. Έχετε αλλεργία στο να μπορούν άνθρωποι που δεν έχουν εφόδια και διασυνδέσεις να έχουν όρεξη και πείσμα να κάνουν κάτι παραπάνω….

Η μάχη που δίνουν οι φοιτητές, οι μαθητές έξω από τη Βουλή είναι μια μάχη για όλη την κοινωνία, μια μάχη αξιακή, διότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μας έκανε μόνο καλούς επιστήμονες, μας έκανε και ολοκληρωμένους ανθρώπους και προσωπικότητες.

Δεν πρέπει να εξαρτάται η πρόσβαση στην εκπαίδευση σε κανένα παιδί από τον ΑΦΜ, τον ταχυδρομικό του κώδικα, ή από το πόσα ψηφία έχει η αποταμίευση των γονιών του.

Και γι’ αυτό εμείς θα είμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και εδώ και έξω από τη Βουλή, όπως έγινε και το 2006-2007 με το μεγαλειώδες κίνημα απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τελικά τα καταφέραμε.

Το έκτρωμα που φέρνετε ούτε βελτιώνεται, ούτε τροποποιείται. Μόνο το παίρνετε πίσω, καταργείται και μπαίνει στο ντουλάπι της ιστορίας, στο πιο βαθύ ντουλάπι της ιστορίας. Διότι η ιστορία δεν τελείωσε, όπως νομίζετε, με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές σας, αλλά τώρα ξεκινάει, με οδηγό τους αγώνες του ελληνικού λαού, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ