Εμπρησμός δασών: τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή

Σε 4 βασικούς άξονες κινούνται οι αλλαγές  που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα , οι οποίες δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, σύμφωνα με το ethnos.gr .

Οι άξονες αυτοί είναι: αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα, στην αυστηροποίηση της απόλυσης «υπό όρους» των καταδίκων που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά αδικήματα, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα αδικήματα εμπρησμού, εκρήξεων και πλημμυρών και στην κατά προτεραιότητα διεξαγωγή ανακρίσεων αλλά και διαδικασιών στο ακροατήριο για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Ανάμεσα στις προωθούμενες αλλαγές υπάρχουν αρκετές που σχετίζονται με επίκαιρα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και την κοινωνία, όπως η επαναφορά του αδικήματος της αλιείας στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, αλλά και αλλαγή στο πλαίσιο ποινής της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που προκαλεί παραμόρφωση, η οποία πλέον από ανώτατο όριο 10 ετών, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15 έτη.  Επίσης  το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας αναφέρει: «Η Δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας, που αφορά σε όλη την κοινωνία και η προσπάθεια αλλαγών δεν εξαρτάται από συγκεκριμένες απόψεις, αλλά από το πως θα βελτιώσουμε το Ποινικό Δίκαιο. Είναι ένα μήνυμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι παρούσα και προστατεύει τη ζωή και τα αγαθά των Ελλήνων πολιτών» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ