Επιβαρυμένη  με σωματίδια η ατμόσφαιρα στις περιοχές γύρω από την φωτιά του Αλεποχωρίου – Τι συστήνουν οι επιστήμονες

Οι πυκνοί καπνοί από την φωτιά που εξακολουθεί να καίει  στο Αλεποχώρι και τα Γεράνεια, αλλά με μικρότερη ένταση ,  από χθες , έχουν κατακλύσει την ατμόσφαιρα και οι στάχτες έχουν φθάσει μέχρι τον Πειραιά αλλά και την  Πάτρα. Χθες το βράδυ η κατάσταση ήταν αποπνικτική για τους κατοίκους των Μεγάρων αλλά ευτυχώς σήμερα, με την φορά των ανέμων , η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ωστόσο στην ατμόσφαιρα υπάρχει ακόμη έντονη η μυρωδιά του καμένου και υπάρχουν σωματίδια σκόνης που δεν είναι καλό να εισπνέονται για πολύ ώρα.

Οι επιστήμονες συνιστούν σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.  Όπως λέει συγκεκριμένα, ο Πνευμονολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, (όπως ανάρτησε το in.gr ) άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους. Όπως εξηγεί, η χρήση της μάσκας σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη, καθώς φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά.

«Αν και δεν έχουμε ακόμα αριθμητικά στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανσης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά, ωστόσο είναι προφανές πως υπάρχει μια αυξημένη σωματιδιακή ρύπανση αυτή την στιγμή, που καλύπτει τουλάχιστον την περιοχή της Αττικής. Δεν είναι επικίνδυνο το θέμα που έχει προκύψει, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας πνευμονικής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος εκείνοι καλό θα είναι να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί όμως να βγουν για οποιοδήποτε λόγο, να προσέξουν να μην κουραστούν» τονίζει.

Μάσκα και εισπνοή από την μύτη είναι το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη: «Μάσκα φορούν όλοι που φιλτράρει σημαντικά τα σωματίδια αυτά. Η οδηγία είναι να εισπνέουν όλοι από την μύτη γιατί κι αυτή φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά. Όποιος εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας καλό θα είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ, την φοράμε και προσπαθούμε η εισπνοή να γίνεται από την μύτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ