Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.» . Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών , οι αριθμοί σοκάρουν. Αυτή η ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να σταματήσει, αμέσως!
Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές . Παγκοσμίως, καθημερινά, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία και ο βιασμός.
Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους : « Πριν την εμφάνιση της covid-19 και της πανδημίας, που προκάλεσε όξυνση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, τα Ηνωμένα Εθνη προσμετρούσαν ήδη 243.000.000 γυναίκες θύματα βίας ανά τον κόσμο.
– Το ένα τρίτο των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών
– To 35% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο
– Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας
– Tο 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους (Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, 2016)», σύμφωνα με στοιχεία που κάνει γνωστά η Περιφέρεια.
«Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Είναι επίσης, ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα για τη Βία κατά των Γυναικών, τα οποία στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.»