Η ΕΛ.ΑΣ συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Συγκεκριμμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, “Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA V» διοργανώθηκε από τη Europol, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων  WCO (World Customs Organization) και την Interpol, με τη συμμετοχή 31 χωρών. Από την Ελληνική Αστυνομία σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες, πραγματοποιήθηκαν 34 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς”

Όπως , μεταξύ άλλων αναφέρεται, “οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή 31 χωρών. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 67 άτομα και κατασχεθήκαν πάνω από 56.400 αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά αντικείμενα, έπιπλα, νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα και αγάλματα. 

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην κοινή αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές Αρχές της χώρας μας, με εθνικό σημείο επαφής το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας:

  • διενεργήθηκαν πολυάριθμοι έλεγχοι σε καταστήματα, πλανόδιους πωλητές, συνοριακά σημεία εισόδου/εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κλπ), καθώς και σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και
  • πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε ύποπτες αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας, καθώς και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ