“Η ισχύς εν τη ενώσει” – “Αναγκαίο κακό” η αύξηση των δημοτικών τελών – Τί είπαν οι πέντε δήμαρχοι του νομού μας στη συνέντευξη Τύπου για τα απορρίμματα

Κοινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο του Λουτρακίου έδωσαν χθες το μεσημέρι οι πέντε δήμαρχοι του νομού  μας εκτός του δημάρχου Κορινθίων με αφορμή τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Παλαιοχουνι Αρκαδίας και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό.

O δήμαρχος Λουτρακίου, κος Γκιώνης και ως οικοδεσπότης, πήρε πρώτος τον λόγο και είπε ότι οι δήμαρχοι μαζεύτηκαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου όχι για να καταγγείλουν ή να μεμψιμοιρήσουν, αλλά για να δείξουν ότι ομονοούν και ότι πρέπει να διεκδικούν. Στη συνέχεια ο δήμαρχος είπε ότι συνταγματικά η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στο πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά λόγω του ανύπαρκτου σχεδιασμού  αυτό δεν γίνεται.

Η διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία 15 χρόνια, συνέχισε ο δήμαρχος Λουτρακίου, δεν είχε ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος με αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος την έκθεση της χώρας μας διεθνώς και φυσικά είναι κάτι που επηρεάζει την κοινωνία γενικότερα και την οικονομική ζωή. Η κοινωνία και οι δήμαρχοι πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται συνέχισε ο κύριος Γκιώνης λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας που αφορά άμεσα τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος αυτής. Όλα αυτά οδηγούν τους δήμους σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση.

Αυτή η απότομη και απρόβλεπτη επιβάρυνση κάνει τους δήμους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Όλη αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους δήμους στην αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού μετακυλίοντας αυτό το κόστος στους δημότες και στα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά, νοικοκυριά.

Δυστυχώς βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση απέναντι στους δημότες μας συνέχισε ο κύριος Γκιώνης και ζητάμε τη συνεργασία τους για αυτά που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και στόχο θα έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Κλείνοντας είπε ότι ο δήμος είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, η συνεργατικότητα του δημοτών μαζί με το δήμο.

Ο κ. Αννίβας Παπακυριάκος, δήμαρχος Βελου-Βοχας είπε ότι αυτή η συνέντευξη Τύπου αφορά την ενημέρωση των δημοτών ώστε να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δήμοι τους.

Τα προηγούμενα χρόνια είπε ο κύριος Παπακυριάκος, οι χωματερές κρίθηκαν παράνομες η Ευρωπαϊκή Ένωση έκοβε πρόστιμα, οι δικαστικές Αρχές καλούσαν συνέχεια τους δημάρχους σε απολογία και γενικότερα ζήσαμε μία εφιαλτική κατάσταση. Από το 2011 αρμόδια για την κατάληξη των απορριμμάτων ήταν η αιρετή περιφέρεια είπε ο κύριος Παπακυριάκος συνεχίζοντας και ότι τελικά φτάσαμε 12 χρόνια μετά στο ΣΔΙΤ και στο εργοστάσιο επεξεργασίας Παλαιοχουνης. Αυτή τη διαδικασία διαχρονικά την τελευταία δεκαετία, στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις. Και βέβαια βάσει σχεδίου και από όσα μας έλεγαν οι κυβερνήσεις όταν πηγαίναμε στο Μαξίμου, το κόστος θα ήτανε σχετικά χαμηλό.

Το πρόβλημα που υπήρχε και εγώ το είχα δει ήταν από τότε, συνέχισε ο κ.  Παπακυριάκος, ήταν ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων με αυτό τον τρόπο θα έφτανε τα 100 ευρώ τον τόνο όπως και έγινε.  Με λίγα λόγια ο δικός μου ο δήμος θα μεταφέρει τον επόμενο μήνα χίλιους τόνους απορρίμματα Αυτό σημαίνει κόστος 100.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τον κωδικό της ανταποδοτικότητας, δηλαδή όσο κοστίζει η διαχείριση των απορριμμάτων τόσο πληρώνει ο πολίτης. Και αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η αύξηση των τελών πρέπει να πω ότι θα είναι σημαντική αν και προσπαθούμε μέσω των οικονομικών υπηρεσιών μας η αύξηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη γίνεται.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σταματόπουλος είπε ότι η χώρα μας έχει περάσει τρεις κρίσεις μέχρι τώρα. Η πρώτη ήταν τα μνημόνια, η δεύτερη ήταν ο κορωνοιός και τρίτη είναι η πολεμική σύρραξη που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Και ενώ τα κόστη όπως για όλους έτσι και για τους δήμους ανέβαιναν οι επιχορηγήσεις από το κράτος μειώνονταν και τα κόστη εκτοξεύονται.  Τόσο η ενέργεια όσο και τα καύσιμα έχουν ανέβει 60% με αποτέλεσμα το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων να έχει πενταπλασιαστεί.

Σαν ΚΕΔΕ διεκδικούμε αυτό το κόστος να καλυφθεί από την κεντρική διοίκηση. Δυστυχώς είναι μονόδρομος να γίνει η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών.

Όλοι οι δήμοι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είναι καλύτερο για το περιβάλλον είπε κλείνοντας ο κ. Σταματόπουλος και πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε από το κράτος, τόσο οι δήμοι όσο και οι ΔΕΥΑ που οικονομικά έχουν “γονατίσει”.

Ο κ. Φρούσιος, δήμαρχος Νεμέας είπε ότι η διαχείριση μέχρι τώρα των απορριμμάτων μας προσβάλλει όλους σαν πολίτες και σαν τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει δήμαρχος συνέχισε ο κ.  Φρούσιος, που θέλει να κάνει αυξήσεις για τους πολίτες του.  Τα ποσά δεν θα είναι τόσο τραγικά,είναι όμως επιβεβλημένο να αυξηθούν.

Ο κύριος Φρούσιος τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι οι δήμαρχοι εάν πέσουν οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας να αναπροσαρμόσουν πάλι προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου είπε ότι οι δήμοι χρειάζονται τη βοήθεια του κεντρικού κράτους ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Εμείς είπε κλείνοντας, είμαστε αυτοί που πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που άλλοι αποφασίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ