Υλικά συνταγής
Για το φύλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 μισή ποτ. περίπου χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 3 κ.σ. φυτίνη, λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
Για την γέμιση
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 1 φορά
- 6 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- Μισό φλ. λευκό κρασί, ξηρό
- 1 καρότο, τριμμένο
- Μισό ματσ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη ή ανάμεικτη με κεφαλοτύρι τριμμένο
- 75 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι, φρεσκοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά ετοιμάζουμε το φύλλο για την πίτα.
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό, τόσο ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι απαλή στην αφή.
Αν πέσει λίγο παραπάνω νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το 1ο φύλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Βάζουμε στην μέση ένα πιατάκι καφέ και πατάμε να αφήσει την περίμετρο του.
Έπειτα με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη και βουτυρώνουμε με πινέλο καλά την επιφάνεια.
Κλείνουμε ένα ένα τα κομμένα κομμάτια στο αποτύπωμα που άφησε το πιατάκι.
Τα κλείνουμε το ένα πάνω στο άλλο και έτσι έχουμε ένα φύλο με 8 στρώσεις.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 45 λεπτά.
Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Κατόπιν ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 10 λεπτά.
Ώσπου να ψηθεί ανακατεύουμε συχνά.
Έπειτα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και αφήνουμε να σοταριστούν για 4 με 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλα τα υγρά, περίπου 10 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε το καρότο τριμμένο και τον μαϊντανό.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λαδώνουμε ένα ταψί (38-40 εκατοστά), ρηχό, για πίτα.
Ανοίγουμε το 1ο φύλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και το στρώνουμε στο ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το 2ο φύλο.
Κατόπιν, κλείνουμε στρίβοντας σε κόθρο τις ενώσεις.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο στις χαρακιές και βρέχουμε με τα δάχτυλα το φύλο.
Τέλος ψήνουμε για 1 ώρα στην τελευταία σχάρα.
Η κιμαδόπιτα με λαχανικά και τραγανό φύλο είναι πανέτοιμη.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Εάν η γέμιση μας έχει πολλά υγρά, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
- supersyntages.gr