Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Κύρια προτεραιότητά μας είναι να καταστήσουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, απολύτως ασφαλή

φωτο: διαδίκτυο

“Χρειάζονται συνέργειες για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η ανήλικη παραβατικότητα.  Κύρια προτεραιότητά μας είναι να καταστήσουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, απολύτως ασφαλή”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point», στην ενημερωτική ιστοσελίδα newsbomb.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «το 2023 η ΕΛ.ΑΣ σχημάτισε 12.500 δικογραφίες, δηλαδή έχει γίνει σοβαρή δουλειά από χιλιάδες αστυνομικούς υπέρ χιλιάδων θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Ενώ συμπλήρωσε πως, «το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ενσυναίσθησης, το επίπεδο της ετοιμότητας, του ενστίκτου του αστυνομικού, της ευαισθησίας του. Τώρα ερχόμαστε με έναν δεκάλογο για τον αστυνομικό και του λέμε, θα κάνεις μια σειρά από πράξεις με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια του θύματος. Δηλαδή, θα του λέμε «κάθισε εδώ και από κει και πέρα θα υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια σου». Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε πως χρειάζονται συνέργειες ανάμεσα στην κοινωνία, την αστυνομία, την Αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όπως είπε «και τα θύματα να προστατεύσουμε, αλλά και να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε αυτούς τους αντικοινωνικούς ανθρώπους {που χτυπούν τις γυναίκες τους}».

Ανήλικη παραβατικότητα 

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο που είναι η ανήλικη παραβατικότητα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο πλέγμα δράσεων που έχει αναπτυχθεί για την προστασία και την αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ επανέλαβε τη λειτουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, 24ωρης λειτουργίας και πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε κάθε παιδί, γονέας ή πολίτης να «ζητάει επέμβαση από την αστυνομία όταν αντιλαμβάνεται κάποιο περιστατικό και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει, όπως είπε, και το panic button για παιδιά, αλλά και μία εφαρμογή στην οποία τα παιδιά θα βλέπουν τα δικαιώματά τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ