Μπήκαν οι υπογραφές για τη διαχείριση των απορριμμάτων , ένα μεγάλο έργο και για την Κορινθία

Μπήκαν σήμερα οι υπογραφές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας , κάτι που σημαίνει πολλά και για το νομό μας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου , το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η σταδιακή, μεταβατική, λειτουργία της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την υπογραφή στην Τρίπολη, σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, της σχετικής τροποποίησης της σχετικής ΣΔΙΤ (Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ της Περιφέρειας και της “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο  διευθύνων σύμβουλος της “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” Γιώργος Αγραφιώτης και ο ομόλογός του της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Μανώλης Μαραγκουδάκης, παρουσία και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου και του συνόλου των στελεχών της περιφερειακής Αρχής, καθώς και περιφερειακών συμβούλων, αναφέρει το δελτίο Τύπου της Π.Π.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, «με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας (27 χρόνια). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.).

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση ύψους 152.000.000 ευρώ (62.500.000 ευρώ επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

  • τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόννων τον χρόνο
  • τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
  • δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους…»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ