Οι ζημιές από τον παγετό  στο επίκεντρο των θεμάτων που έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε ο Σπήλιος Λιβανός

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στη χώρα μας και φυσικά και στην Κορινθία από παγετό και από το χαλάζι στις αρχές Απριλίου με καταστροφή της πρώτης ανθοφορίας, ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε, το οποίο πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου.

Όπως τόνισε ακόμη ο κος Λιβανός για το ζήτημα αυτό, «δεν είναι ακόμα δυνατόν να εκτιμηθεί η έκταση της καταστροφής» .

Επίσης ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος καθώς δεν αφορούν μόνο την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφεραν καταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες. Εκτίμησε, δε, ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

«Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μου, οι επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το τοπικό εισόδημα, αλλά και την περιφερειακή και την εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Λιβανός. Και κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να αντιδράσουν άμεσα:  «Παρ’ όλο που σε αυτό το στάδιο, είναι πρώιμο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος των πρόσφατων δυσμενών καιρικών συνθηκών στις πληγείσες καλλιέργειες, οφείλουμε να αντιδράσουμε εγκαίρως σε επίπεδο ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Υπουργός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ