Ο νέος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης μιλά στην hmerisiakorinthou.gr: “Ο κορινθιακός λαός μας έδωσε τρομερή δύναμη να διοικήσουμε τον Δήμο”

Συνέντευξη

Οι Κορίνθιοι τον εμπιστεύτηκαν και από την πρώτη Κυριακή των φετινών Δημοτικών εκλογών τον ανέδειξαν νέο Δήμαρχο Κορινθίων και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό και μεγάλη διαφορά από τον απερχόμενο δήμαρχο και την παράταξή του. Για να αλλάξει “σελίδα” ο Δήμος, για να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά και κυρίως για να είναι πάντα δίπλα τους .

Ο κ. Νίκος Σταυρέλης, επικεφαλής του συνδυασμού “Πνοή Δημιουργίας” , που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1-1 -2024 παραχώρησε στην hmerisiakorinthou.gr εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη . Ο κ. Σταυρέλης με αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα ευθύνη για το έργο που έχει σχεδιάσει να κάνει, με τους συνεργάτες του, δηλώνει ότι είναι υπέρ της αποκέντρωσης των εξουσιών και της άμεσης δράσης. Όπως λέει και ο ίδιος, «γνωρίζω πολύ καλά τις διαδικασίες και είμαι έτοιμος, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, να εργαστούμε για να αλλάξουμε τον Δήμο” .

hmerisiakorinthou.gr:  Θα θέλαμε μία πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σταυρέλης: Ο κορινθιακός λαός μας έδωσε τρομερή δύναμη να διοικήσουμε τον Δήμο. Έδειξε καταρχήν μία αποστροφή στον απερχόμενο Δήμαρχο διότι το έργο που είχε υποσχεθεί στον κόσμο, δεν υλοποιήθηκε. Ήταν μακριά από τον πολίτη και μετά την αποτυχία της δημοτικής αρχής ο κόσμος έπρεπε να στραφεί προς μία δημοτική παράταξη που του έδινε εγγυήσεις για την επόμενη πενταετία. Αυτό έκανε ο κόσμος και στράφηκε στη δική μας παράταξη και σε μένα προσωπικά βέβαια, πιστεύοντας τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Δεν λέμε ότι θα κάνουμε. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γι’ αυτό πήραμε το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί στον Δήμο μας. Η ευθύνη ταυτόχρονα είναι τεράστια και είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έγιναν πολλά στον Δήμο μας και οι Kορίνθιοι άφησαν σε μας τις ελπίδες τους. Δεν θέλουμε πίστωση χρόνου ούτε μία μέρα. Γνωρίζω τις διαδικασίες και έχουμε θέληση και θα παράξουμε έργο από την πρώτη μέρα.

Η μεγάλη διαφορά στις εκλογές είναι γιατί έπεισα τους πολίτες ότι οι δεσμεύσεις μας είναι ρεαλιστικές. Μου λένε ότι ακόμη και ένα ποσοστό από αυτά που έχω εξαγγείλλει να υλοποiήσω θα είμαι επιτυχημένος Δήμαρχος. Εγώ όμως θέλω να υλοποιήσω το 100%. Τουλάχιστον σε αυτά που εξαρτώνται από τον Δήμο. Τα υπόλοιπα θα τα διεκδικήσουμε από εκεί που πρέπει.

hmerisiakorinthou.gr:  Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε;

Σταυρέλης: Θα ξεκινήσουμε από την καθαριότητα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Στο πράσινο, στα ογκώδη, στον ηλεκτροφωτισμό. Έχουμε σχέδιο και θα ξεκινήσουμε την πρώτη μέρα. Το μεγάλο “αγκάθι” είναι η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων. Να μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν, πιστεύω ότι μέσα στον πρώτο ή το αργότερο στον δεύτερο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων μας θα έχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να φτιάξουμε και προϋπολογισμό. Το 2024 θα αγοράσουμε ακίνητα και στην πόλη και στα χωριά για να κατασκευάσουμε κτίρια, πνευματικά κέντρα, γήπεδα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Επίσης θα είναι η χρονιά των μελετών και το κυριότερο βάρος μας “πέφτει” στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Θα έχουμε από τους ειδικούς τις ιδέες  – μελέτες που θα αλλάξουν την αισθητική της πόλης αλλά και των χωριών. Διαγωνισμός με έναν μηχανικό, χωρίς αρχιτέκτονα και να αποφασίζει ο Δήμαρχος που θα μπει το παγκάκι, το δέντρο ή το πλακάκι για μας δεν υπάρχει.

hmerisiakorinthou.gr:  Έχετε αποφασίσει για τη στελέχωση της νέας δημοτικής αρχής;

Σταυρέλης: Θα ανακοινωθούν σύντομα. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι αντιδήμαρχοι θα θητεύσουν ένα χρόνο, ώστε να μπει και νέο αίμα. Και να μπορέσουμε να «εκμεταλλευτούμε» όλα μας τα στελέχη.

hmerisiakorinthou.gr:  Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από τη μεριά σας, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, για τον περιορισμό της εγκληματικότητας;

Σταυρέλης: Εμείς ειδικά έχουμε το φαινόμενο των Ρομά. Ο Δήμος πρέπει να συνεργήσει με την αστυνομική διεύθυνση, ήδη μιλάω με τον διοικητή. Ούτε η αστυνομία δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια του Δήμου. Το πρόβλημα δεν λύνεται αλλά πρέπει να βοηθήσουμε να αλλάξει η εικόνα. Δεν μπορεί δύο φορές την εβδομάδα, όποτε οι Ρομά έχουν δικαστήρια να είναι στο γκαζόν ή στο λιμάνι ξαπλωμένοι και διαμαρτυρόμενοι δεκάδες Ρομά. Αυτά είναι κάποια μικρά θέματα που πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε.

hmerisiakorinthou.gr: Ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει νερό για τον Δήμο του από τη λίμνη της Στυμφαλίας. Ποια είναι η άποψή σας;

Σταυρέλης: Το νερό από το 2009 με νόμο είναι για την πόλη της Κορίνθου. Το ’13 μπορούσε να πάρει νερό για όλο τον Καλλικρατικό δήμο. Στη συνέχεια ο Δήμος Κορινθίων συνηγόρησε να πάρει νερό και ο Δήμος Σικυωνίων, όπως και έγινε.

Το νερό της Στυμφαλίας όμως δεν είναι άπειρο. Έχει δύο πηγές και από το τέλος Αυγούστου παίρνουμε από τη μισή πηγή. Δεν έχουμε χιόνια και τα αποθέματα μειώνονται. Μακάρι να είχε νερό για όλους. Ούτε εμείς παίρνουμε νερό όπως δικαιούμαστε. Μόνο για την πόλη φτάνει και αυτό με δυσκολία.

hmerisiakorinthou.gr:  Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά σας για την παλιά μετρική γραμμή;

Σταυρέλης: Η γραμμή προς Πάτρα έχει καταργηθεί, αυτή προς Άργος έχει ανασταλεί και ακούω ότι θέλουν να φτιάξουν τουριστικό τραίνο για Ναύπλιο. Πεταμένα λεφτά κατά τη γνώμη μου, αφού έγινε πιλοτικά και δεν απέδωσε.

Η γραμμή μέχρι το Δερβένι έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχει ενταχθεί για 5 εκατομμύρια. Δεν έχω δει τη μελέτη αλλά προβλέπεται μέχρι το Λέχαιο, αλλά δεν ξέρω ακριβώς. Πεζόδρομος; Ποδηλατόδρομος; Δεν γνωρίζω ακόμη.

Μόλις αναλάβω θα την βρω τη μελέτη. Μπορεί το έργο να μην είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει στην πόλη μας και να έχουμε άποψη. Ο Δήμαρχος έπρεπε ήδη να έχει φέρει τη μελέτη στο ΔΣ να το συζητήσουμε.

hmerisiakorinthou.gr:  Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον αθλητισμό;

Σταυρέλης: Καταρχήν πρέπει να αντικαταστήσουμε τους χλοοτάπητες στα 13 γήπεδα διότι είναι παλιοί πλέον. Επίσης το γήπεδο του Συνοικισμού θα πάει στα δύο τοπικά σωματεία αλλά και στις ακαδημίες. Και θα κατασκευάσουμε προπονητικό κέντρο στην Καλλιθέα σε οικόπεδο 26 στρεμμάτων που έχουμε αγοράσει και θα έχει και 4 γήπεδα τέννις.

Στο στρατόπεδο θα γίνει το νέο κλειστό γυμναστήριο. Χρειάζονται 7 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, εμείς λέμε στους πολίτες τα πράγματα όπως είναι.

Αν δούμε ότι καθυστερεί η πολεοδόμηση θα πάρουμε νέο χώρο κοντά στον Προαστιακό για 2.500 θεατές, που μπορούν εκτός από αθλητικές διοργανώσεις να γίνονται και συνέδρια. Θα το βάλουμε μπροστά μέσα σε αυτή την θητεία.

hmerisiakorinthou.gr:  Ποιο άλλο έργο έχετε στο μυαλό σας για άμεση υλοποίηση;

Σταυρέλης: Τη Δημοτική Αγορά. Ένα έργο που “σέρνεται” εδώ και 20 χρόνια. Εμείς πάμε να εξωραϊσουμε τον συγκεκριμένο χώρο γιατί είναι ιστορικός στις μνήμες των Κορινθίων. Θα κάνουμε πρώτα στατική μελέτη να δούμε αν μπορούμε να σηκώσουμε έναν όροφο και να εγκαταστήσουμε εκεί πολιτιστικές δραστηριότητες όπως φιλαρμονικές κ.λπ. Το αίθριο θα σκεπαστεί με γυαλί. Πιστεύω σε 2 χρόνια να το έχουμε ολοκληρώσει με πόρους του Δήμου.

Επίσης ξεκινάμε και τη νέα μαρίνα. Θα το πάρει ιδιώτης, θα είναι για 350 σκάφη και ο Δήμος θα πάρει ανταποδοτικά, αλλά το κυριότερο την επισκεψιμότητα. Μας ενδιαφέρει τι θα αφήσει στην πόλη και όχι τι θα πάρει ο Δήμος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ