Προσοχή: χωρίς ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν όσοι μη μισθωτοί δεν ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ταμεία μέχρι τις 31 Μαϊου

Στις 31 Μαΐου λήγει η καθολική παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας την οποία έδωσε το Υπουργείου Εργασίας από την 1η Μαρτίου 2022, η οποία κάλυψε και τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι έχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι , από την 1η Ιουνίου, χωρίς ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν όσοι μη μισθωτοί δεν ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ταμεία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, δεν θα δοθεί καμία παράταση  στην προθεσμία αυτή.

Υπενθυμίζεται πως το Υπ. Εργασίας έχει δώσει στους οφειλέτες εκτάκτως τη δυνατότητα πληρωμής μόνο των εισφορών Υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) για το 2021, προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα έως τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Η προθεσμία αυτής της ρύθμισης δεν λήγει στις 31 Μαΐου, αλλά στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, η ασφαλιστική κάλυψη θα ισχύει έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμα και αν ένας οφειλέτης πληρώσει όλες τις εισφορές Υγείας του 2021 στα τέλη Δεκεμβρίου, αναφέρουν οικονομικά site.

Παράλληλα, κάθε οφειλέτης έχει, ανά πάσα στιγμή, τη δυνατότητα ένταξης όλων των οφειλών (δηλαδή όχι μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ το 2021, αλλά και προς τον e-ΕΦΚΑ για οποιοδήποτε διάστημα) στην “πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων και έτσι θα λάβει άμεσα ασφαλιστική ικανότητα (αφού βεβαίως πληρώνει και τις τρέχουσες εισφορές του). Ωστόσο, η μη τήρηση της ρύθμισης των 12 δόσεων, θα του στερήσει την ασφαλιστική ικανότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ