Πρωθυπουργός: “Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής”

Aναφερόμενος στο ζήτημα των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές νέους, όπως τα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του :
“Βεβαίως, η απαράδεκτη και καταδικαστέα εικόνα μισαλλοδοξίας που είδαμε δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη Θεσσαλονίκη. Αδικεί τόσο την ιστορία και την παράδοσή της, όσο και τη σημερινή κουλτούρα της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης που όλοι αγαπάμε. Έγιναν συλλήψεις -η Πολιτεία κινήθηκε αμέσως- και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Όσοι κατηγορηθούν για εμπλοκή στα επεισόδια θα δικαστούν με βάση τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Αλλά και η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, πρέπει να απομονώσουμε το μίσος προς ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους το καλλιεργούν, πολιτικούς και πολίτες.
Από τη δική μας πλευρά, είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. …

Σε κάθε περίπτωση, τα Πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ να τονίσω ότι έχει ήδη ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων.
… Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνες που θα δέχονται τις επώνυμες καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Ορίστηκαν επίσης οι τετραμελείς Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.
Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε πρόσφατα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ