Πώς εξελίσσεται ο “Χάρτης Υγείας” στη χώρα μας;

Στη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» έγινε αναφορά και στον Χάρτη Υγείας, για τον οποίον ο Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων:

«Ο χάρτης Υγείας, ο οποίος εκ των πραγμάτων και το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στο σύνολό του.

Η στόχευση λοιπόν του «χάρτη Υγείας» ποια είναι; Αυτό το οποίο  κάνουμε τώρα είναι ότι αποτυπώνουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και πλέον οι δομές Υγείας θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες.

Υπάρχουν λόγου χάρη σημεία τα οποία δείχνουν ότι λείπει μία υγειονομική ανάγκη. Λείπει λόγου χάρη το τραύμα από νοσοκομεία στα νησιά που έχουμε πολλά ατυχήματα και μπορεί να έχει αναπτυχθεί μία μονάδα η οποία να κάνει εκατό χειρουργεία το χρόνο.

Υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν εκατό χειρουργεία το χρόνο, όταν για να λειτουργεί ένας χειρουργικός τομέας χρειάζονται ενδεχομένως 100 χειρουργεία την εβδομάδα, για να καταλάβουμε το πλαίσιο.

Άρα το να έρθεις και να πεις ότι η δομή αυτή βλέπω την ανάγκη της κοινωνίας ώστε να έχει αυτήν την δομή για να εξυπηρετείται ο πολίτης και όχι να λέμε ότι έχουμε μια δομή που τελικά δεν την εμπιστεύεται ούτε ο ίδιος ο πολίτης και μόλις του συμβεί κάτι σηκώνεται να φύγει στο διπλανό μεγάλο νοσοκομείο, είναι πρόβλημα.

Αν αντιθέτως υπάρχει αυτό το μοντέλο που λέτε το μεγάλο το μητροπολιτικό νοσοκομείο, όπου ξέρουμε ότι έχει τα πάντα και παράλληλα τα περιφερειακά νοσοκομεία εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες. Κι αυτό λοιπόν είναι το κομμάτι του «χάρτη υγείας» το οποίο δουλεύεται.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ