Σε κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης η αποκάλυψη των προτομών των ηρώων της πατρίδας μας Κ. Κόρκα και Μ. Τουρούτσικα . Τα λόγια του Περιφερειάρχη Π. Νίκα

Πραγματοποιήθηκαν στην Πουλίτσα και την Τρίπολη αντίστοιχα το Σαββατοκύριακο οι τελετές τιμής και ευγνωμοσύνης στους αείμνηστους, Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα και τον Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, αντίστοιχα, με την αποκάλυψη των προτομών τους από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Τί τόνισε ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας κατά την αποκάλυψη των προτομών 

“Ο Μάριος δεν είχε έναν θάνατο που έχουν οι καθημερινοί άνθρωποι. Ο Μάριος έπεσε υπέρ πατρίδος. Ο Μάριος έδωσε την ζωή του για όλους μας και γι’ αυτό είναι ένας ήρωας” σημείωσε ο κ. Νίκας μιλώντας, το πρωί χθες Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, κατά τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του υποσμηναγού στη διασταύρωση των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μίκη Θεοδωράκη, στον δρόμο που οδηγεί προς την 124 ΠΒΕ.

“Η οικογένεια Τουρούτσικα ανεβαίνει και θα ανεβαίνει πάντα, έναν Γολγοθά. Να γνωρίζετε, όμως, πως πολλοί άνθρωποι είναι δίπλα σας και σας σκέφτονται -και κυρίως όσοι έζησαν για πολλά χρόνια τον Μάριο, ένα παιδί που είχε όλα τα προσόντα” δήλωσε συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, απευθυνόμενος στην παρούσα στην εκδήλωση οικογένεια του πρόωρα χαμένου αεροπόρου -που έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, όταν το Phantom F-4 με το οποίο πετούσε συνετρίβη στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας, φέτος τον Ιανουάριο.

“Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε, όλες και όλοι, γιατί έβαλες την πατρίδα πάνω από την ζωή και τα νιάτα σου. Σε ευχαριστούμε γιατί από εδώ, έτσι όπως είσαι, κοιτάζεις αγέρωχα το μέλλον και το βλέμμα σου δίνει νόημα στις λέξεις αρετή και ανδρεία” επισήμανε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας του νεαρού Αρκάδα υποσμηναγού.

Των αποκαλυπτηρίων της προτομής -παρουσία και του γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Οικονόμου- προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, μεταξύ των οποίων και αυτό εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

H προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη και ανεγέρθηκε σε χώρο που διέθεσε και διαμόρφωσε ο Δήμος Τρίπολης.

Η τελετή -στην διάρκεια της οποίας ένα ζευγάρι αεροσκαφών Phantom F-4 από την 338 ΜΔΒ πραγματοποίησε τιμητική διέλευση πάνω από τον χώρο διεξαγωγής της- ολοκληρώθηκε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα του Στρατού Ξηράς, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 124 ΠΒΕ Τρίπολης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία προλόγισε ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πέτρος Σαραντάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του πρόωρα χαμένου Αρκάδα αεροπόρου.

Προτομή του Στρατηγού Κ. Κόρκα 

Το παράδειγμα ζωής και την αφοσίωση στις έννοιες ‘πατρίδα’, ‘ελευθερία’ και ‘καθήκον’ που επέδειξε ο Ιερολοχίτης και καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας επισήμανε ο Περιφερειάρχης μιλώντας προχθές Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου στρατηγού, στην γενέτειρά του Πουλίτσα, στον Δήμο Βέλου – Βόχας, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο αείμνηστος στρατιωτικός ήταν παρών όπου και όποτε τον χρειάστηκε η πατρίδα και όπου και όποτε τον κάλεσε το καθήκον, υπογραμμίζοντας ότι ο βίος του αποτελεί παράδειγμα και δίνει διδάγματα.

Όπως δήλωσε, η φιλοτέχνηση της προτομής του στρατηγού από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου – την δαπάνη της οποίας κάλυψε η Περιφέρεια Πελοποννήσου- είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο και τον Έλληνα στρατιώτη Κωνσταντίνο Κόρκα.

(δες προηγούμενη ανάρτηση: Συγκινητική εκδήλωση τιμής & ευγνωμοσύνης στον αείμνηστο Στρατηγό Κ. Κόρκα πραγματοποιήθηκε στην Πουλίτσα, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου – Ημερησία Κορίνθου (hmerisiakorinthou.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ