Συγκέντρωση για τη φωτιά στον Σχίνο: « Δεν υπήρχαν προληπτικά μέτρα..»  –  Σωτηρία τα αντιπλημμυρικά έργα  

Όλοι νομίζαμε ότι στη σημερινή ανοιχτή συνέλευση για τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια  που διοργάνωσε στον Σχίνο, στο κέντρο «Κωπηλάτης» ο εξωραϊστικός σύλλογος Σχίνου,  θα επικρατούσε το αδιαχώρητο ή τουλάχιστον θα είχε μεγάλη συμμετοχή λόγω της σοβαρότητας του θέματος . Και όμως! Πολλοί προσκεκλημένοι  δεν ήρθαν για να ακούσουν αυτά που είχαν να πουν οι Σύλλογοι αλλά και να μιλήσουν οι ίδιοι για τη μεγάλη αυτή καταστροφή.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γκιώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων κ. Χοροζάνης και σύλλογοι και οργανώσεις. Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ κ. Ψυχογιός έστειλε εκπρόσωπο.

Ο κ. Γκιώνης είπε ότι το ζήτημα είναι να γίνουν προσπάθειες για την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Είπε επίσης ότι έχει συνεννοηθεί με μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη των συλλόγων, ώστε να κινηθούν ανάλογα.

Επίσης ο δήμαρχος είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία για να ξεκινήσουν τα έργα, το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά των πολιτών και των συλλόγων ειπώθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη, αφού κατά κοινή ομολογία δεν έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες, δεν έχουν διανοιχτεί οι απαραίτητοι δασικοί δρόμοι, ούτε έχουν τοποθετηθεί οι απαιτούμενοι πυροσβεστικοί κρουνοί.

Οι εκπρόσωποι συλλόγων από την Κινέττα είπαν για τη δική τους κακή εμπειρία, αφού τρία χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά και δύο από την πλημμύρα που ακολούθησε, κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν ν οργανώσουν συντονιστική επιτροπή για να οργανώσει την πίεση προς το κράτος ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

Από την πλευρά της WWF ειπώθηκε ότι το δάσος θα αναγεννηθεί μόνο του και ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αντιπλημμυρικά έργα, αλλιώς όλα τα καμμένα, μαζί με το χώμα από το βουνό θα φτάσει στην παραλία.

Και όσον αφορά την πανίδα στα καμένα, από την πλευρά του ANIMA, ειπώθηκε ότι πολλά ζώα έχουν πεθάνει, αλλά δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν, αρκεί να τηρηθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ