Συνέντευξη: Αθανάσιος Μουζάκης: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε σύμμαχό μας και τον απλό πολίτη

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Δήμος – πρότυπο όσον αφορά τον τομέα της καθαριότητας και του καλλωπισμού του πρασίνου, αφού καθημερινά η αρμόδια Υπηρεσία , με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Μουζάκη , βάζει τα δυνατά της και φυσικά …τα καταφέρνει. Το ενδιαφέρον για έναν καθαρό και όμορφο Δήμο είναι συνεχές και αυτό οι δημότες το βλέπουν και το σέβονται, με ελάχιστες εξαιρέσεις πολιτών που εναποθέτουν απορρίμματα όπου τους ..βολέψει!

Μιλήσαμε το πρωί με τον κο Μουζάκη ο οποίος μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την αρμοδιότητα του αυτή και τον καθημερινό του αγώνα με την αμέριστη συνεργασία του προσωπικού :

Ερ. : κε Μουζάκη, ποια είναι τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή εκτελεί η υπηρεσία σας;

Απ: Καθημερινά με την Υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου επιχειρούμε έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε το Δήμο μας. Κάνουμε εργασίες οι οποίες ευπρεπίζουν τον τόπο μας, ενέργειες που, με σύμμαχό μας το εργατοτεχνικό προσωπικό, έχουμε στόχο μια πολιτισμένη καθημερινότητα και συνεχίζουμε τον ευπρεπισμό στον Δήμο μας καθημερινά.

Αυτό τον καιρό εντατικά κλαδεύουμε τα δένδρα στις πόλεις και στο Λουτράκι και στους Αγίους Θεοδώρους έτσι ώστε να μπουν τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια πάνω, να στολίσουμε την πόλη, να ανάψουμε το δέντρο των Χριστουγέννων. Και η Υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού και η Υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, σε συνεργασία, δουλεύουν εντατικά.

Επεμβαίνουμε σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, από τον Σχίνο μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους, είναι μεγάλος ο Δήμος, το εύρος του Δήμου μας είναι μεγάλο, το πράσινο είναι σε μεγάλη έκταση, απαιτεί φροντίδα καθημερινή – κλάδεμα, αποκατάσταση, ευπρεπισμό, καλλωπισμό – και πρέπει να είμαστε κάθε μέρα και σε κάποια περιοχή, ώστε να αποκαθιστούμε τις ζημιές που τυχόν γίνονται, αλλά και να είναι ένας ευπρεπισμένος Δήμος.

Η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, με το λιγοστό προσωπικό που έχει, προσπαθεί. Τώρα γίνονται αιτήσεις – μέχρι και τη Δευτέρα – για να πάρουμε προσωπικό συμβάσεων οκτάμηνης διάρκειας, το οποίο θα ξεκινήσει από το νέο έτος. Είναι υπηρεσία με ολιγάριθμο προσωπικό. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.

Ερ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τα επόμενα έτη;

Απ: Επικαιροποιούμε τον κανονισμό καθαριότητας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που καθορίζει τη δομή και το ελάχιστο περιεχόμενο του κανονισμού των ΟΤΑ του 1ου βαθμού. Εδώ πρέπει να εναρμονιστούμε με τη νομοθεσία αυτή και να τον επικαιροποιήσουμε. Υπάρχουν άρθρα μέσα για διάφορες υποχρεώσεις που έχει ο δημότης και, φυσικά, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι ρυπαίνουν, θα το πω και θα το τονίσω, υπάρχουν άρθρα που καθορίζουν τα πρόστιμα και δίνουν κατευθύνσεις για τα πρόστιμα μέσα από τον  ν. 4819/21 που είναι ο νόμος για το ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων και καθορίζει μέσα το πλαίσιο όσον αφορά τα πρόστιμα.

Έχει επίσης συνταχθεί και είναι σε διαδικασία έγκρισης το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για τον Δήμο μας και εμπεριέχει διάφορες δράσεις που προκύπτουν από τον ν. 4819/2021 εντάσσονται στην πενταετία. Θα σάς δώσω ενδεικτικά ορισμένες:

– η ανάπτυξη δικτύου δημόσιων βρυσών πόσιμου νερού με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου.

– η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαπόβλητων (οι καφέ κάδοι), που πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

-η βελτίωση υπηρεσιών συλλογής και διαχείρισης πράσινων αποβλήτων.

– χωριστή συλλογή σε γωνιές για την ανακύκλωση.

Όλα αυτά είναι για το 2023 και το 2024.

Έχει ήδη δημοπρατηθεί το «πράσινο σημείωμα» όπου θα γίνεται χωριστή συλλογή στο Θρουβάλα και θα ξεκινήσει.

Για το 2024 έχουμε την χωριστή συλλογή χαρτιού σε κίτρινους κάδους, δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης για τους συμπολίτες μας, όπως έχουμε και απώτερο σκοπό και στο βάθος της πενταετίας, έχει γίνει ήδη, ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας καθαριότητας και η οργάνωση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου. Αυτό είναι, όπως σας είπα, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για την πενταετία.

Αυτές είναι κάποιες από τις δράσεις που προγραμματίζουμε για το 2023, 2024 και είναι και μέχρι και το 2027.

Ερ: Τι θα θέλατε να πείτε στους πολίτες, τί θα τους ζητούσατε;

Απ: Έχω πει επανειλημμένα ότι είναι υποχρέωση του Δήμου η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός, γιατί η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Θα πρέπει να έχουμε σύμμαχό μας και τον απλό πολίτη, να μάς βοηθήσει.

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν αλλά – επαναλαμβάνω – υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ρυπαίνουν.

Τις προηγούμενες ημέρες – ω του θαύματος – κάποιος είχε πάει και είχε κλαδέψει τις ελιές του όλες και τις πήγε σε σημείο όπου εναποθέτουν απορρίμματα οι συμπολίτες μας. Και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος τώρα να πάει να τα μαζέψει, ώστε να μην δημιουργηθεί εκεί χωματερή. Θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να γίνονται, θεωρώ ότι οι δημότες πρέπει να είναι σύμμαχοι. Είναι μειοψηφία αυτοί, δεν θέλω να συμπεριλάβω όλους τους συμπολίτες μας. Και φυσικά να είστε σίγουροι ότι η Δημοτική Αστυνομία θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά τους ρυπαίνοντες, διότι δεν υπολογίζουν τίποτα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει παιδεία από την μειοψηφία, επαναλαμβάνω.

Τώρα υπάρχουν κάποια πρόστιμα που ξεκινάνε από 100 ευρώ, αλλά με το νέο κανονισμό θα συμπεριληφθούν τα πρόστιμα που προβλέπουν τα άρθρα του ν. 4819/2021.

Ερ: Πότε βλέπετε να γίνεται η έναρξη της φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και όλων αυτών που ετοιμάζετε για τα Χριστούγεννα; 

Απ: Καθημερινά δουλεύουν πρωί απόγευμα οι υπηρεσίες μας. Νομίζω αρχές Δεκέμβρη. Δηλαδή, μπορεί και το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου να φωταγωγηθεί ο Δήμος. Διότι, μην ξεχνάτε, έχει μεγάλη έκταση ο Δήμος, δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα – Λουτράκι, Άγιοι Θεόδωροι – είναι και οι γύρω περιοχές, οι τοπικές κοινότητες, τα Ίσθμια, τα Πίσια, η Περαχώρα, το Καλαμάκι, είναι διάφορα σημεία, τα οποία απαιτούν και έργα από το τεχνικό προσωπικό αλλά απαιτούν και πολλή δουλειά, γι’ αυτό σάς λέω ότι δουλεύουν και απόγευμα οι υπηρεσίες, με ηλεκτροφωτισμό, για να προλάβουμε.

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ