Συνέντευξη εφ’ όλης της Ύλης από τον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη: Έργα που υλοποιήθηκαν, έργα που προγραμματίζονται, έργα που προχωρούν και νέα έργα που θα γίνουν για πρώτη φορά στον Δήμο

Συνέντευξη Τύπου εφ’ολης της Ύλης παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στα τοπικά Μ.Μ.Ε ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών στη διοίκηση του Δήμου, δίνοντας αναλυτική περιγραφή των έργων και των δράσεων της δημοτικής Αρχής. Αυτά που προχωρούν, αυτά που προγραμματίζονται και κάποια καινούργια, που εφαρμόζουν και άλλοι δήμοι στη χώρα. Ο κος Σταυρέλης είπε, μεταξύ άλλων:

“Αποκέντρωσα όλες τις αρμοδιότητες αντιδημάρχων και Νομικών Προσώπων. Έχουν και το δικαίωμα υπογραφής συμβάσεων και συμφωνητικών. Είναι μία τομή. Άλλη μία δέσμευση ήταν ότι κάθε μήνα θα είμαι στην έδρα κάθε δημοτικής ενότητας και επιπλέον στον Συνοικισμό και στο Γαλατάκι. 8 μέρες τον μήνα είμαι στην Περιφέρεια για τους πολίτες που η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή.
Μπήκε τάξη στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που μόλις λήγει το ωράριο είναι στις θέσεις στάθμευσης των Υπηρεσιών.
Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη όπως είχαμε υποσχεθεί. 50% για τα νεκροταφεία και τους δημόσιους χώρους και 25% για τα τέλη ύδρευσης. Αυξήσαμε βέβαια τα τέλη καθαριότητας αφού δεν γινόταν αλλιώς.
Έχουμε σχεδόν λύσει προσωρινά το θέμα με τα ογκώδη. Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί αλλά υπάρχουν κι άλλα περιθώρια.
Παραλάβαμε το δημοτικό θέατρο με πολύ σοβαρό πρόβλημα με την πτώση των σιδερένιων σταγκονιών όπως λέγονται, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Τόσο αυτό όσο και το αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου δεν έχουν άδεια χρήσης και δεν θα λειτουργήσουν πριν την έκδοσή της.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ήταν επιτυχημένες και έγιναν με χορηγίες και εθελοντές, αφού δεν είχαμε αντίστοιχο προϋπολογισμό.
Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών, πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών στο Σοφικό.
Έρχεται νέος κανονισμός για την κατάληψη δημοσίων χώρων. Η ασυδοσία που επικρατούσε τελείωσε. Μιλάμε με τους καταστηματάρχες και έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο.
Θέλω να ευχαριστήσω την Motor Oil και το Βαρδινογιάννειο ίδρυμα. Θα κατασκευάσουμε μονάδα αφαλάτωσης νερού στις Κεγχριές σε οικόπεδο που παραχωρεί το στρατόπεδο. Θα μας φτιάξουν δύο πυροφυλάκια στο Χιλιομόδι και το Σοφικό. Θα κατασκευάσουν ειδικό τριθέσιο νηπιαγωγείο στην Κόρινθο. Θα αγοραστούν για τον Δήμο τρία πυροσβεστικά οχήματα, δύο ηλεκτρικά λεωφορεία, θα χρηματοδοτήσουν για σκάφη το Ναυτικό όμιλο. Επίσης 25 παιδικές χαρές σε όλο τον Δήμο. Και περιμένουμε τρία ηλεκτρικά οχήματα για τον δήμο και ένα δορυφορικό απορριμματοφόρο για τους πεζόδρομους. Γι αυτό τους ευχαριστούμε.
Ο Δήμος δημοπρατεί νέο κλειστό γυμναστήριο εκεί που είναι η «τέντα» όπως λέμε για να συνεννοούμαστε. €250.000 και θα τοποθετηθεί σε ένα μήνα, το έχουν κάνει και στη Γλυφάδα.
Ανακατασκευή χλοοτάπητα στο γήπεδο της Κορίνθου €350.000.
Ανακατασκευή επίσης στα Αθίκια και στην Ξυλοκέριζα, του χρόνου Άσσος, Αρχαία Εξαμίλια.
€150.000 για βελτιώσεις στο Κλειστό Χιλιομοδίου, είναι χρόνια κλειστό. Όλες αυτές οι δημοπρατήσεις θα γίνουν μέχρι τον Μάιο.
2 χιλιόμετρα κάθε χρόνο σε κάθε χωριό. 22 χωριά 44 χιλιόμετρα τον χρόνο. Το κάνουμε ακριβώς όπως το υποσχεθήκαμε. Πάνω από 2 εκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Νερό 
Δώσαμε νερό Στυμφαλίας στο Στεφάνι για πρώτη φορά.
Υδροδότηση Αγγελόκαστρου που θα πάρει μέχρι το καλοκαίρι νερό Στυμφαλίας.
Τοποθετούνται ψηφιακά υδρόμετρα, μέχρι σήμερα έχουν αλλαχτεί τα μισά. Έδωσα προτεραιότητα στα μηδενικής κατανάλωσης.
Προσπαθούμε ο Δήμος Κορινθίων να ενταχθεί στο ολιστικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων. Είναι μόνο τέσσερις Δήμοι σε αυτό και ελπίζουμε να μπούμε κι εμείς.
Παλέψαμε πολύ με το νερό του ΑΟΣΑ. Μας άκουσαν και ήρθε το νερό στον Άσσο και στο Περιγιάλι κάποιες μέρες. Δυστυχώς το νερό δεν έφτασε μέχρι την Κόρινθο γιατί ήταν μπαζωμένα όλα στον ΑΟΣΑ. Αν δεν το κάνουν αυτοί ή η Περιφέρεια θα αποκαταστήσουμε εμείς τον υδραύλακα.
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου €12.000.000, σχεδιασμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Περιμένουμε μία έγκριση από τον ΟΣΕ και ο εργολάβος ξεκινάει. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025.
Υποβάλλαμε για ενεργειακή αναβάθμιση για πέντε σχολεία που τηρούσαν τις προϋποθέσεις θεωρώ θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Ανακαίνιση ανάπλαση δημοτικής Αγοράς. Γίνεται τώρα στατική μελέτη αν μπορούμε να σηκώσουμε και όροφο. Τέλος του χρόνου πιστεύω θα έχουμε ανάδοχο.
Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης. Είναι υπό τροποποίηση το σχέδιο. Περιμένουμε το ΦΕΚ και πάμε στη μελέτη της κατασκευής. Και εδώ εκτιμώ ότι τέλος χρόνου να έχουμε εργολάβο να ξεκινήσει.
Καθαρισμός υδατοδεξαμενών που για πολλά χρόνια δεν είχαν καθαριστεί εκτός της πόλης. Έχει ξεκινήσει διαδικασία καθαρισμού όλων.
Δίκτυο άδρευσης, πάνω από 2 εκατομμύρια. Υπάρχει εργολάβος σύντομα αρχίζει η κατασκευή που θα είναι από την Κόρινθο μέχρι και το Περιγιάλι. 3.450 στρέμματα θα καλύπτονται αδρευτικά.
Αποχετευτικό Σαρωνικού. 18,5 εκατομμύρια. Αφορά Αλμυρή, Λουτρά, Γαλατάκι. Υποέργο είναι το αποχετευτικό της Ισθμίας, που αφορά τον Δήμο Λουτρακίου. Τρίτο έργο αυτού, η συγκέντρωση των λυμμάτων στον βιολογικό Αγίων Θεοδώρων. Σε δύο χρόνια εκτιμώ θα βελτιωθεί.
Άλλο αποχετευτικό έργο είναι του Άσσου Λεχαίου σε συνδυασμό με του Δήμου Βέλου – Βόχας. 50 εκατομμύρια. Και αναβάθμιση στον βιολογικό σε τριτοβάθμιο να μπορεί να δίνει νερό και για άδρευση. Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα. Άργησε πολύ να το δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι θα μπει μπροστά.
Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε “στον αέρα” τους πρώτους τρεις αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τη διαμόρφωση των τριών εισόδων της πόλης. Θα ακολουθήσουν και άλλοι βέβαια όπως έχουμε πει.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που το κάνουμε μαζί με το Λουτράκι. Αφορά 22 εκατομμύρια, τα 5 θα πάνε στο Λουτράκι. Τα 17 είναι έργα που έχουμε προτείνει, να δούμε τι θα εγκρίνουν.
Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου με €526.000.
Πράσινο ταμείο. Περιμένουμε για την πλατεία του Σοφικού και για την Κόρινθο για έναν πεζόδρομο στην Αγίας Άννης.
Υποβάλλουμε πρόταση για την αποχέτευση ομβρίων στην Αγίας Άννης, για χώρο στάθμευσης στην Μπαθαρίστρα, δημιουργία πλατείας Αγίας Άννης και Ανδρούτσου, 1 εκατομμύριο επειδή έχουμε στον δήμο μας Κέντρο μεταναστών.
Περιμένω για την ανάπλαση του Δικαστικού Μεγάρου και περιβάλλοντος χώρου και για ράμπα ΑΜΕΑ που δεν έχει. Περιμένω από τον κ. Φλωρίδη.
Ψηφιακός μετασχηματισμός 1,6 εκατομμύρια για έξυπνες στάσεις, φανάρια, διαβάσεις και άλλα πολλά.
2,8 εκατομμύρια για πεζοδρόμια που έχει δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το κατασκευάζουμε εμείς αλλά πάει πολύ αργά , δίνω μήνυμα και στον εργολάβο. Το ευχάριστο είναι πως όλα τα δίκτυα της ΔΕΗ στην πόλη θα υπογειοποιηθούν.

Ανάπλαση Σ.Σ. μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί.
Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Θέλουμε να εξαντλήσουμε και την τελευταία δυνατότητα να εκτελεστεί με αυτή την εργολαβία, αλλιώς θα έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Αν συμφωνήσουμε στις τρέχουσες τιμές θα πάμε στα 3,5 εκατομμύρια από τα 1,2 περίπου που είχε προϋπολογιστεί.
Από πόρους του Δήμου €350.000 για ανάγκες συντηρήσεων.
Τροποποιήθηκε το Master Plan και το λιμάνι θα είναι εμπορικό, υπάρχει χρήση κρουαζιερόπλοιων, το αλιευτικό καταφύγιο και μία τουριστική μαρίνα.
Χερσαία ζώνη ορίζεται η οδός Κροκιδά. Αποδίδεται στον Δήμο και γίνεται πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος. Η οδός Αγίου Νικολάου επίσης δεν θα είναι πλέον χερσαία ζώνη αλλά δημοτικός χώρος. Χερσαία ζώνη παραμένει το πάρκινγκ.
Συζητάμε με επενδυτές για τη μαρίνα. Θέλουμε πρώτα να νομιμοποιήσουμε το αλιευτικό καταφύγιο. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε καταλήξει με τους ειδικούς για την κατασκευή μαρίνας. Θα το πάρει ιδιώτης με ΣΔΙΤ. Φεύγουν μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια από τον Άλιμο και το Ελληνικό λόγω έργων και χρειάζονται νέα αντίστοιχα έργα για θέσεις.
Μας παραχωρείται για 5 χρόνια τα γήπεδα μπάσκετ, βόλευ κλπ.
Δημιουργήσαμε τον αναπτυξιακό οργανισμό “Περίανδρος”. Ο “Δημόπρακτος” παραμένει όπως ήταν. Τα μέλη του Περίανδρου θα είναι τα ίδια με τον Δημόπρακτο και θα υπάρχει μία αμοιβή.
Έχουμε δικαστική απόφαση που δέχεται το Νηπιαγωγείο Κορίνθου να γίνει στο κληροδότημα του Πανταζή.
Παιδικός σταθμός Αθικίων, είναι ολοκληρωμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει.
Το Λύκειο του Λέχαιου. Υπάρχει διαγωνισμός που είναι μπλεγμένος δικαστικά μεταξύ των εργολάβων. Ο χώρος της αποθήκης δεν μπορεί να χρησιμεύσει, περιμένουμε την μελέτη να δούμε πως θα το κατασκευάσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο για τις αυτεπιστασίες που είναι παντού παρών με τα συνεργεία. Πιστεύω ότι τα πορτοκαλί κολωνάκια έχουν δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη. Δυστυχώς αφού δεν τηρούμε τους νόμους πρέπει να παίρνουμε τέτοια έργα.
Παραχωρούνται οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι στους συλλόγους. Με απόφαση, όχι όπως παλιά. Δεν κατηγορώ κανέναν έτσι λειτουργούσε τότε. Όσοι υπέβαλλαν αιτήματα ικανοποιήθηκαν.
Σχεδιάζουμε και νέες εκδηλώσεις για το καλοκαίρι σε όλο τον Δήμο. Και αυξάνουμε τα κονδύλια γι αυτό το σκοπό.
Σύντομα το Βοήθεια στο Σπίτι θα πάει και στην ενότητα Σαρωνικού. Είχε να λειτουργήσει εκεί από τότε που ήταν Δήμος ο Σαρωνικός.
Εξετάζουμε τη δημιουργία και αποστολή του πακέτου φοιτητή για οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Το κάνουν κι άλλοι Δήμοι.
Ολοκληρώνεται αυτό που υποσχεθήκαμε επίδομα €1.000 σε 30 γονείς για το νεογέννητο παιδί τους.
Θα δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβρη Ελεύθερο Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Θα λειτουργήσει άμεσα λοιπόν. Τα μαθήματα θα γίνονται δύο φορές τον μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ