Τέλος οι Επιστρεπτέες προκαταβολές – «Έρχονται» τώρα οι καταβολές επιστροφής

Τέλος στις Επιστρεπτέες προκαταβολές και σε λίγο καιρό θα αρχίσει η αποπληρωμή τους προς το κράτος. Περισσότεροι από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες  έχουν λάβει κρατική ενίσχυση κατά τους επτά κύκλους.

Τώρα , μέσω της ΑΑΔΕ , οι δικαιούχοι θα μάθουν πώς θα μπορέσουν και πόσα στο κράτος από την ενίσχυση αυτή. Σύμφωνα με τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε, μέχρι τα μέσα του Μαϊου η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει  αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Η ανάρτηση γίνεται προκειμένου να αποφασίσουν οι δικαιούχοι εάν θα αποπληρώσουν το κρατικό δάνειο μέσω 60 δόσεων ή  θα αξιοποιήσουν τις άλλες δύο επιλογές που τους έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η εφάπαξ εξόφληση ή η λήψη ενός πιστωτικού για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

Ειδικά οι επαγγελματίες που έλαβαν «κρατικό δάνειο» κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα έχουν «κούρεμα» του ποσού που έλαβαν κατά 30% της οφειλής για όσους επαγγελματίες έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, και συγκεκριμένα: Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Να επιλέξουν, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% για όσους είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, με την οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ