Τί δήλωσαν οι Υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι

Σε χθεσινές τους δηλώσεις σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για την  αναβάθμιση του Κρυονερίου οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Ταγαράς δήλωσαν:

Υφυπουργός Χρίστος Δήμας: “Μεγάλη ημέρα η σημερινή, όχι μόνο για το Κρυονέρι και την Κορινθία, αλλά και για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενη αξιολόγηση, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου προτεινόταν να κλείσει. Όμως κόντρα σε αυτό, η επιστημονική του ομάδα όχι μόνο κατόρθωσε να συμμετάσχει η εν λόγω επιστημονική υποδομή σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και να λάβει χρηματοδοτήσεις, αλλά και να επενδύσει και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, στο μέτρο του δυνατού.

Ως αποτέλεσμα, συμμετέχει σε πολύ σημαντικά προγράμματα της ευρωπαϊκής NASA, της ESA (European Space Agency) σχετικά με την μελέτη πρόσκρουσης μετεωριτών στην επιφάνεια της Σελήνης, καταγράφοντας και πολύ σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις.

Όταν ο πρόεδρος του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης και ο Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ ήρθαν στο Υπουργείο για την πρώτη συζήτηση αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, δεν περίμενα ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αλλά και όλη η ομάδα της Περιφέρειας, θα “αγκάλιαζε” τόσο γρήγορα και τόσο δυναμικά αυτή την προσπάθεια.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Π. Νίκας έκανε ξεκάθαρη την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου αυτού και είναι κάτι για το οποίο εκφράζω θερμές ευχαριστίες, τόσον προς τον Π. Νίκα όσο και όλους τους άλλους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του υπουργείου, χρηματοδοτούμε με 11 εκ ευρώ το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου για την αγορά εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ρομποτικό τηλεσκόπιο, λέιζερ, ραντάρ” τ.

Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς

Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε , ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του επιστημονικού εξοπλισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

“Χαίρομαι που η επέκταση των εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί θα βοηθήσει και στο πεδίο της έρευνας, αλλά και στο διαστημικό πεδίο, με πολύ σημαντικές υπηρεσίες για ολόκληρη την νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία” σημείωσε ο Ν. Ταγαράς, προσθέτοντας ότι όλα τα παραπάνω έγιναν δυνατά με την συνεισφορά όλων, της πολιτείας, της Περιφέρειας και της επιστημονικής κοινότητας, στους οποίους απηύθυνε συγχαρητήρια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ