Τα 6 μέτρα στήριξης των αγροτών. Πρωθυπουργός: “Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια σοβαρή κοινωνική πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα”

Τα προβλήματα , επιβίωσης, όπως τονίζουν που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τους έκαναν να βγουν ξανά στους δρόμους αυτές τις μέρες και να στήσουν μπλόκα στους δρόμους διεκδικώντας άμεσα νέα μέτρα στήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Σήμερα, στη Διεθνής Έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη, αναμένεται πιο δυναμική διαμαρτυρία .

Ωστόσο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από την Βουλή, την επέκταση της επιστροφής του Ε.Φ Κ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2024. Και δεν είναι αυτό το μέτρο στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αγρότες. 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει : “Η οικονομία μας αναπτύσσεται και παράγει διατηρήσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε, έτσι, τη δυνατότητα να κάνουμε μια σοβαρή κοινωνική πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Η Κυβέρνηση υπηρετεί έναν διπλό στόχο: την άρση διαχρονικών αδικιών και την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά, από την άλλη, την απαραίτητη στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, προς τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.”

Ποιά είναι τα έξι νέα μέτρα στήριξης για το κλάδος των αγροτών: 

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, που έχει κοστολογηθεί στα 82 εκατ. ευρώ.

Για το κόστος του ρεύματος, η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% πρόσθετη έκπτωση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι οι μήνες των υψηλότερων αγροτικών καταναλώσεων.

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 87 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.), αλλά και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Έτσι, θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους μεμονωμένους αγρότες, θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα.

(Τα μέτρα έκανε και χθες γνωστά ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας , δες σχετική μας ανάρτηση)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ