Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αιτήματα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους. Ούτε βήμα πίσω στους ελέγχους

Η κυβέρνηση σταδιακά ικανοποιεί και τα τέσσερα βασικά αιτήματα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «παραπολιτικά 90,1». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τις αλλαγές που προωθεί η χώρα μας.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός:” Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ, η Ελλάδα, όπως επισήμανε, είναι πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς είναι η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, τις οποίες υιοθέτησαν και το ΕΛΚ και η ομάδα των EUMED-9.” Σημείωσε ότι “ήδη η πρόταση που προωθούσε η χώρα μας για αγρανάπαυση προχώρησε με αποτέλεσμα περίπου 127.000 αγρότες που είχαν δηλώσει 1,5 εκατ. στρέμματα να μπορούν να τα καλλιεργήσουν και να απολαμβάνουν και τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντάς τους  πρόσθετο εισόδημα”. Παράλληλα σημείωσε “προωθούνται αλλαγές για:

Η απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα, που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω της κλιματικής κρίσης.

Μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.

Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.”

Σήμερα ο ΥπΑΑΤ θα ενημερώσει αναλυτικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το θέμα και τα αποτελέσματα που έχει φέρει η άσκηση αγροτικής διπλωματίας από το ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη βελτίωση και απλοποίηση της ΚΑΠ. Παράλληλα θα αναφερθεί, όπως είπε, στη στάση κάθε κόμματος, απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχει ξεκινήσει αφού καταβλήθηκε ήδη στους δικαιούχους το 50% του ποσού. Ενώ υπάρχει συνεννόηση για έναν δικαιότερο και μονιμότερο τρόπο καταβολής της επιστροφής από το επόμενο έτος .

Σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση υπάρχει ικανοποίηση στο μεγαλύτερο μέρος των αγροτών γιατί έχουν γίνει κατανοητές οι ρυθμίσεις και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Επίσης έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις στα χρέη που έχουν οι ΤΟΕΒ.

Οι έλεγχοι 

“Σε ό,τι αφορά στις ελληνοποιήσεις, το ΥΠΑΑΤ είχε ξεκινήσει ελέγχους πριν το θέσουν οι ίδιοι οι αγρότες με μικτά κλιμάκια. Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και εκτός από τα γαλακτοκονικά  έχουν επεκταθεί σε οπωροκηπευτικά, βιολογικά προϊόντα, λάδι, μέλι και εν όψει του Πάσχα επεκτείνεται και στο κρέας και στα αυγά. Παράλληλα έχει προχωρήσει ο έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις που είχαν καθυστερήσει και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.500.000 ευρώ. “

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω και οι έλεγχοι θα ενταθούν. “Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όσοι παρανομούν θα υποστούν τις συνέπειες, όποιοι κι αν είναι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ