7+1 μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από το Υπουργείο

Η αντιμετώπιση της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης απασχολεί διαχρονικά κάθε οικονομικό επιτελείο, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο.

Για τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Εργασίας θα θέσει σε εφαρμογή συνολικά 7  (Επτά)  προγράμματα συνολικού – επιπρόσθετου – κόστους 1,193 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των προσλήψεων νέων και γενικότερα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για τα προγράμματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης από την Δ.Ε.Θ . Τα επτά προγράμματα που τίθενται άμεσα ή θα τεθούν στις αρχές του επόμενου έτους σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:

  1. Το «πρώτο ένσημο» αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, που αναλαμβάνουν εργασία. Οι νέοι αυτοί θα ενισχύονται συνολικά για διάστημα έξι μηνών από την πολιτεία με 1.200 ευρώ κατά την πρώτη πρόσληψή τους. Τα 600 ευρώ θα δίδονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στους νέους. Το ποσό αυτό θα είναι πέραν του μισθού τους.
  2. Επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες – έως το τέλος του έτους – το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.
  3. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση – επί έξι μήνες – του συνόλου του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) αυξάνονται από 100.000 σε 150.000. Μέσω των προγραμμάτων αυτών καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται επιπλέον με 200 ευρώ. Μέσω του προγράμματος έχουν βρει εργασία συνολικά 80.000 άνεργοι, ενώ αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση του προγράμματος 55.000 άτομα.
  4. Η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και σήμερα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022.
  5. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διπλάσιο ποσό από αυτό που ελάμβαναν. Πρόκειται για 257.000 νοικοκυριά ή περίπου 500.000 άτομα. Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό προβλέπεται ποσό 200 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ.
  6. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού – 534 ευρώ μηνιαίως – για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Το συνολικό κόστος της επέκτασης του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ.
  7. Επεκτείνεται έως το τέλος του 2021 το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό.

Και να μην ξεχνάμε ότι φέτος το επίδομα θέρμανση θα είναι αυξημένο κατά 20% .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here