Δεν θα αργήσει να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει πλαφόν τιμής στα τεστ για κοροναϊό . Και αυτό για να σταματήσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα οποία έχουν ήδη παρατηρηθεί. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το υψηλό κόστος των τεστ, για μια οικογένεια κυμαινόταν από 320 – 400 ευρώ, όπως διαβάζουμε.
Σκοπός να εξασφαλιστεί η δημόσια Υγεία, η κοινωνική συνοχή, αλλά και η ομαλή λειτουργία της αγοράς όπως , τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοινώνοντας την παραπάνω απόφαση σήμερα κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.
Όπως είπε ακόμη ο κος Σταμπουλίδης : «Η Κυβέρνηση έχει εξ’ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς. Μέλημα μας ήταν και παραμένει, η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί. Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας».
Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ευρώ (40,00€)
β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ,
Όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης «ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών. Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας».