Νέα κινητοποίηση κατά των ανεμογεννητριών στα Γεράνεια την Κυριακή στους Αγίους Θεοδώρους . Συνέντευξη με μέλος της κοινής Επιτροπής αγώνα

Νέα κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη, την προσεχή Κυριακή στις 5 το απόγευμα, αυτή την φορά τους Αγίους Θεοδώρους (αίθουσα των ΚΑΠΗ) .

Ο “συναγερμός” για την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής  έχει σημάνει εδώ και αρκετό καιρό, εκεί όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές καταστράφηκαν συνολικά πάνω από 150.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Τώρα σε κάποια σημεία εταιρείες θέλουν να εγκαταστήσουν συνολικά 183 ανεμογεννήτριες, ύψους 200 μέτρων εκάστη, και να δημιουργήσουν 19 συνολικά αιολικά πάρκα!

Οι πολίτες των Δήμων Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αλλά και Μεγαρέων αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά και συνέστησαν μια Επιτροπή Αγώνα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.  Διότι, όπως τονίζουν, “τυχόν προσπάθεια να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά – για τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από ενδιαφερόμενες εταιρίες – θα αποτρέψει οριστικά την εν εξελίξει φυσική αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή και στις εναπομείνασες εκτάσεις παρθένου δάσους που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς προστασία ΝΑΤURA.”

Η hmerisiakorinthou.gr και ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης επικοινώνησε και μίλησε με μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Δ.Δ ,μέλος που προέρχεται από τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να μας μιλήσει για τις κινητοποιήσεις τους.

Μας μίλησε για την “Τιτάνεια” προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι πολίτες των δύο Δήμων  προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια εγκατάστασης των ανενογεννητριών στα “πληγωμένα” από τις πυρκαγιές του 2018 και του 2021 Γεράνεια Όρη.

Το μέλος της Επιτροπής, μάς μίλησε για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν  κάποιες εταιρίες, αμέσως μετά τις καταστροφές τεράστιων δασικών εκτάσεων στα Γεράνεια Όρη που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των ετών 2018 και 2021, να λάβουν άδειες για λειτουργία 183 συνολικά ανεμογεννητριών. Μας μίλησε επίσης για τις ενέργειες που έχει κάνει και πρόκειται να κάνει η Επιτροπή Αγώνα.

Όπως μας είπε το μέλος της Επιτροπής,  Δ.Δ,  υπάρχει ένα τετραμελές στην Επιτροπή, με 2 μέλη από τον Δήμο Λουτρακίου και 2 από τον Δήμο Μεγαρέων. Έχουνε συστήσει μία Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στην κίνηση γύρω στους 25 Συλλόγους καθώς και μεγάλος αριθμός μεμονωμένων πολιτών, από τους 2 Δήμους, Λουτρακίου και Μεγαρέων.

Οργανώθηκαν μετά τη φωτιά του 2021 στα Γεράνεια, η οποία έγινε τον Μάιο του 2021.

“Εμείς έχουμε πάει στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Λουτρακίου και του Δήμου Μεγαρέων και έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Έχουμε πάει και στις Περιφέρειες, Αττικής και Πελοποννήσου, όπου κι εκεί επίσης πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις κατά των ανεμογεννητριών.”, μας είπε μεταξύ άλλων .

“Δεν έχουν ξεκινήσει έργα για τις ανεμογεννήτριες αλλά έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις.” μα είπε ακόμη. 

Στην ερώτηση τί πρόκειται να κάνει η Επιτροπή, ενόψει του καλοκαιριού,  μας είπε: “Θα κάνουμε κάποιες ημερίδες, προς ενημέρωση του κόσμου. Έχουνε σηκωθεί και πανό κατά των ανεμογεννητριών, σε όλες τις πόλεις του Δήμου Μεγαρέων. Τώρα θα σηκωθούν πανό και στο Δήμο Λουτρακίου. Στον Δήμο Μεγαρέων έχουν σηκωθεί ήδη πανό. Και στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο. Διότι έχουμε συνεργασία και με τους δύο Δήμους. Η Επιτροπή και οι Δήμοι, δηλαδή, έχουμε πάρει μια κοινή απόφαση, κινούμαστε όλοι μαζί εναντίον των ανεμογεννητριών. Θα κάνουμε και μια ανάβαση διαμαρτυρίας. Το είχαμε κάνει και πέρυσι.

Θα μιλήσουμε και με το αρμόδιο Υπουργείο. Για να βγει ένας νόμος που θα απαγορεύσει οποιανδήποτε βιομηχανική παρέμβαση στα Γεράνεια. Σπρώχνουμε αυτό το αίτημά μας τώρα. Θα πιέσουμε προς αυτή την πλευρά, ώστε να γίνει δεκτό το αίτημά μας και να βγει κάποιος νόμος για να προστατευτούν τα Γεράνεια.

Από κει και πέρα, ελπίζουμε να μην δούμε τίποτα μηχανήματα, ξαφνικά, να ανεβαίνουν το βουνό, διότι εκεί θα υπάρχουν αντιδράσεις, σίγουρα. Δηλαδή, ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και είναι και προετοιμασμένος να αντιδράσει πολύ δυναμικά. Και δεν πρόκειται να περάσουνε μηχανήματα, δηλαδή, να ανέβουνε επάνω.”

Ερ: Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σκέφτεστε μήπως να συνεργαστείτε με εθελοντικές ομάδες ή να συστήσετε ομάδες περιφρούρησης του δάσους μήπως εκδηλωθούν νέες πυρκαγιές;

Εμείς έχουμε ήδη εθελοντικές ομάδες. Ο Σύλλογός μας π.χ. εδώ στο Σχίνο έχει ένα πυροσβεστικό όχημα 4 Χ 4 επανδρωμένο από εθελοντές. Έχει έλθει κι ένα δεύτερο εθελοντικό από τον Σύλλογο Πυροπροστασίας Δασών, από τη Δασοπροστασία Εθελοντών Λουτρακίου. Επίσης στους Αγίους Θεοδώρους υπάρχουν οχήματα εθελοντών, που περιφρουρούν. Στα Μέγαρα είναι οι εθελοντές του Συλλόγου “Ο ΚΟΥΡΟΣ”, στην Περαχώρα και τα Στραβά υπάρχουν εθελοντικά οχήματα, στο Λουτράκι είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου όπου υπάρχουν εθελοντικές ομάδες με πυροσβεστικά οχήματα 4 Χ 4 και κάνουν και περιπολίες και είμαστε σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όλες οι ομάδες συνεργάζονται μεταξύ τους δηλαδή.”

Επίσης, όπως μας ανέφερε κάποια πυροφυλάκια στην περιοχή έχουνε χαλάσει, αλλά ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί , κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει άμεσα.

Γ.Π

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ