Νέοι κανόνες θα ισχύσουν για τα ζώα συντροφιάς – αδέσποτα και δεσποζόμενα-  Τι είναι το Πρόγραμμα «Άργος» που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι Δήμοι;

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς – αδέσποτα και δεσποζόμενα , σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός. Σκοπός των αλλαγών η  βελτίωση των συνθηκών ζωής και η προστασία  των ζώων.  Πρόκειται για το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσίασε στο Υπουργικό συμβούλιο . Ειδικότερα, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό βιβλιάριο, στο οποίο θα αποτυπώνεται το ιατρικό ιστορικό τους και θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους, σε έκτακτες περιστάσεις.

Επίσης θα υπάρχει ο ψηφιακός φάκελος Υγείας που θα περιλαμβάνει στοιχεία υγείας (ημερομηνία στείρωσης, ιατρικές πράξεις, εμβολιασμοί, φαρμακευτική αγωγή), ταυτότητας (κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, κωδικός σήμανσης θηλυκού γονέα, φύλο, χρώμα, φυλή, ένδειξη ιδιότητας ως ζώου υπηρεσίας, κυνηγετικού ή ποιμενικού σκύλου) και αναπαραγωγής του ζώου (αριθμός έγκρισης εκτροφέα, καταγραφή γεννών και απογόνων), καθώς και του ιδιοκτήτη/εκτροφέα/αναδόχου (ΑΦΜ/στοιχεία ταυτότητας/ στοιχεία επικοινωνίας).

Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα.

Η πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς θα γίνεται μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται, ακόμη, η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

Στη διάταξη περί κακοποίησης, περιλαμβάνονται και πράξεις όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός και η δηλητηρίαση (φόλες). Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως πρόστιμο 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου πάνω από έξι φορές.

Ο ρόλος των Δήμων

Καθοριστικό ρόλο στην προστασία των αδέσποτων αποκτά η Αυτοδιοίκηση, μέσω ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος με το όνομα «’Αργος».

Κάθε δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει:

Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, λειτουργία καταφύγιων, υιοθεσία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, λειτουργία αποτεφρωτηρίων.

Δημιουργείται επίσης ένα πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων, για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ακόμη προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα για τους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και αξιωματικούς και λιμενοφύλακες για θέματα κακοποίησης ζώων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ