Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε τι αργήσαμε;” ” Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους!»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε νωρίτερα στα Μ.Μ.Ε για όσα καταγγέλουν οι κάτοικοι της Εύβοιας ότι αφέθηκαν μόνοι τους χωρίς βοήθεια στις φλόγες που συνεχίζουν να καίνε τον τόπο τους. Πρώτα ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη σε όλα τα μέτωπα. Τόνισε πως στην Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι σε ύφεση και παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς.

Απαντώντας στις καταγγελίες για τις ολιγωρίες στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα μέσα πετάνε ταυτόχρονα 74 μέσα. Δεν πετούν ταυτόχρονα. Τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα συνδράμουν στη διαδικασία. Επίσης έξι με επτά μέσα χρήζουν συντήρηση. Από αυτά τα 60, τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τοπικά. (…) Από τα υπόλοιπα 40, τα 20 πετάνε και τα 20 ανεφοδιάζονται σε κάθε έξοδο. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται σε σχέση ότι οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού στην Εύβοια, που προέρχεται από το νησί, που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος περνάνε μέσα ελικόπτερο. Προχτές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια λόγω καπνού και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι». Είεπ ακόμη: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8/8. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών». «Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα πήγαμε σε 74. Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια».

«Σε τι αργήσαμε;” αναρωτήθηκε ο κος Χαρδαλιάς και συνέχισε: ” Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους!»
Επιπρόσθετα σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός βοήθειας ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές, στις 21:30. «Είχαμε κάνει τηλεφωνικά μια πρώτη κρούση και μας απάντησαν πως ήταν λίγο δύσκολο να μας συνδράμουν με εναέρια μέσα. Σε τι αργήσαμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες πυρκαγιές και εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους! Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και λυπάμαι που κάποιοι επικαλούνται ζητήματα που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται»

«Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας», είπε, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για τις ερωτήσεις που δεν δεχόταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ