Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής – πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βρετανίας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που άρπαξε ο Έλγιν και από τότε δεν έχουν επαναπατριστεί, παρά τις προσπάθειες της χώρας μας που ζητά να εφαρμοστεί το δίκαιο και παρά την διεθνή κατακραυγή, μιλώντας στο «Πρώτο θέμα» , εξέφρασε τη  δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις.

Να θυμίσουμε πως ο Μπόρις Τζόνσον με τα λόγια του απέκλεισε  κάθε πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα , στην Ελλάδα, λέγοντας ότι  «ο Έλγιν τα απέκτησε με νόμιμο τρόπο».

Διαβάσουμε την δήλωση του κου Παντερμαλή όπως την ανάρτησε το  in.gr : «Είναι κρίμα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ελληνική παιδεία να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Βεβαίως ως Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διατύπωση δεν τα δίνω πίσω διότι τα αποκτήσαμε νόμιμα. Δεν μπορεί να τα στηρίξει σε πραγματικά δεδομένα», λέει ο κ. Παντερμαλής μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

«Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζεται στο λεγόμενο φιρμάνι (σ.σ. με το οποίο τα πήρε ο λόρδος Έλγιν). Αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Αυτό που διασώθηκε είναι ένα κείμενο το οποίο απευθύνει ο Διοικητής της Κωνσταντινούπολης στον Διοικητή της Αθήνας.

Το κείμενο αυτό δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ξηλώσει και να διαλύσει τον Παρθενώνα, αναφέρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δεν λέει ότι για να αφαιρέσουν τα Αρχαία μπορούν να καταστρέψουν το μνημείο. Ο Έλγιν και οι εκπρόσωποί του για να απογυμνώσουν το μνημείο, χρειάστηκε να διαλύσουν τα μάρμαρα τα οποία ήταν πάνω από τα γλυπτά. Η αποξήλωση του Παρθενώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο».

«Το φιρμάνι είναι το ύψιστο σε ισχύ έγγραφο – τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς, συνεργαστήκαμε με Τούρκους ειδικούς οι οποίοι ερευνούν τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχουν υπ’ όψιν τους όλα τα φιρμάνια που έχουν εκδοθεί. Τέτοιο φιρμάνι δεν έχει βρεθεί»,  τονίζει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

«Βεβαίως έχουμε όπλα να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε την παγκόσμια κοινότητα. Αυτοί που το έχουν δει απορούν πως ένα γλυπτό είναι τεμαχισμένο και βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Βρετανικό Μουσείο», προσθέτει, μεταξύ άλλων ο κ. Παντερμαλής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ