Στα… θρανία δάσκαλοι και καθηγητές για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία

Μία από τις δράσεις του προγράμματος για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, που παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση, είναι να πραγματοποιηθούν (σε δύο φάσεις) τα προγράμματα επιμόρφωσης εκατοντάδων Συμβούλων Εκπαίδευσης αλλά και των δασκάλων και των καθηγητών που θα ξανακαθίσουν στα θρανία.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, τον Ιούνιο ξεκινά η επιμόρφωση της α’ ομάδας στην οποία περιλαμβάνονται οι 684 Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και οι τετραμελείς ομάδες δράσης σε κάθε διεύθυνση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 116 σύμβουλοι εκπαίδευσης που είναι μέλη των Τετραμελών ομάδων και η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει: Επιμορφωτικό υλικό 14 ωρών, 2 συναντήσεις των 7 ωρών, σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση.

Η επιμόρφωση της β’ ομάδας θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι Διευθυντές 14.000 Σχολικών Μονάδων και οι Υπεύθυνοι Αποδέκτες Αναφορών. Και γι’ αυτούς προβλέπεται επιμορφωτικό υλικό 14 ωρών, 2 συναντήσεις των 7 ωρών, σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση.

Οι Θεματικές Ενότητες Επιμόρφωσης αφορούν:

-Περιεχόμενο και Αξιοποίηση των Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Περιστατικών.

-Σχεδιασμός, Οργάνωση και Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης Σχολικών Μονάδων.

-Αξιολόγηση αναγκών σχολικής μονάδας ή/και  κοινότητας.

-Παρουσίαση και τρόποι εφαρμογής συγκεκριμένων δομημένων σχεδίων δράσης στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας.

-Επικοινωνία σχολείου- οικογένειας- κοινότητας και συμμετοχή τους στις δράσεις.

-Υποστήριξη και επίβλεψη κατά την εφαρμογή των δράσεων των σχολείων.

Παράλληλα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα επιδιωχθεί και η διαμόρφωση σχολικής κουλτούρας σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχους εισάγεται το πρόγραμμα Δράσεων Ενεργού Πολίτη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Α’ Λυκείου, 4 ώρες τον μήνα)

Επίσης, οριζόντια (σε όλα τα μαθήματα) θα ξεκινήσει εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής (lifeskills)  από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ τάξη Λυκείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ