Συνέντευξη – Γ. Ψυχογιός: «Τα εμπορικά καταστήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν στηριχθεί ελάχιστα και είναι «ψίχουλα» αυτά που το κράτος έχει δώσει ως βοήθημα»

Συνέντευξη στην hmerisiakorinthou.gr 

 Σε τρία βασικά ερωτήματα για θέματα της Κορινθιακής  επικαιρότητας που έχουν να κάνουν όμως με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μας απαντά  ο Γιώργος Ψυχογιός στην μικρή συνέντευξη που ακολουθεί. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ   έχει αναλάβει τον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος, ένα  ευαίσθητο πόστο αλλά ο ίδιος δεν δείχνει να πτοείται, μιας που είναι βαθιά γνώστης των πραγμάτων .Έχει συνεχείς επαφές και πραγματοποιεί (τώρα πια με τηλεδιάσκεψη) συσκέψεις για θέμα του νομού μας . Ενημερώνεται συνεχώς και ενημερώνει με τη σειρά του την Βουλή για  τα θέματα που απασχολούν τους Κορίνθιους και δεν είναι λίγα, προσπαθώντας να βοηθήσει από την δική του θέση.  

 H  ΝΔ έπρεπε να αξιοποιήσει τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας που  είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και νοσηλεία στην κοινότητα, αλλά και για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Κορίνθου»

 Ξεκινήσαμε , απευθύνοντας του ερώτημα  για το πιο σημαντικό θέμα του τελευταίου χρόνου :

Δημοσιογράφος: Κορονοϊός  στην Κορινθία: Θεωρείτε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη; Το  Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου  μπορεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά αυξανόμενα κρούσματα , τι ενημέρωση έχετε;

Ψυχογιός: Για να ενημερωθούμε απ’ ευθείας για την κατάσταση που επικρατεί, την περασμένη Παρασκευή επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Κορίνθου και  ζητήθηκε πλήρης εικόνα και στοιχεία για την μετατροπή του Νοσοκομείου σε κλινική Covid.

Ζητήσαμε να υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό, να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές,  προκειμένου να λειτουργεί αξιοπρεπώς και με ασφάλεια, και παράλληλα να αντιμετωπίζονται τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν και δεν είναι Covid στον γενικό πληθυσμό. 

Δυστυχώς ακόμη υπάρχουν ελλείψεις και σε προσωπικό αλλά και στα μέτρα ατομικής προστασίας όπως μας μετέφεραν οι εργαζόμενοι (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ), ενώ προωθείται και εργολαβία στην καθαριότητα με καταστροφικές συνέπειες για τα οικονομικά του Νοσοκομείου, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα εργασιακά δικαιώματα. 

Στο γενικό πλαίσιο, η ΝΔ έπρεπε να αξιοποιήσει τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας που  είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και νοσηλεία στην κοινότητα, αλλά και για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου. 

Στο μεσοδιάστημα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έπρεπε να είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις,  επίταξη κλινικών,  μαζικά και δωρεάν τεστ για όλους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα Νοσοκομείο με εκατοντάδες προσλήψεις σε όλους τους τομείς, θετικούς ισολογισμούς, περισσότερες κλινικές, με όλους τους ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γι’ αυτό και δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί και να «ξηλωθούν» αυτά που πέτυχε και έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

 «Κανένα έργο αποκατάστασης δεν έχει χρηματοδοτηθεί προς τον  Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και καμία αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους»

 Δημοσιογράφος:   Ποια είναι η απάντηση  των αρμόδιων Υπουργείων στην ερώτηση που καταθέσατε  πριν από λίγες ημέρες για την  καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους, επαγγελματίες και παραγωγούς, από την κακοκαιρία «Γηρυόνης» καθώς και  για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων  καθώς και για τις υποδομές  στην περιοχή; 

Ψυχογιός: Πράγματι, με Ερώτησή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζήτησα την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και επαγγελματίες, την  χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών από τον «Γηρυόνη» και την διευθέτηση ρεμάτων και κακοτεχνιών που δημιουργούν προβλήματα από την συγκέντρωση νερού και υλικών από την Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών προς την πόλη και τους οικισμούς των Αγ. Θεοδώρων. 

Ένα χρόνο μετά, και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, κανένα έργο αποκατάστασης δεν έχει χρηματοδοτηθεί προς τον οικείο Δήμο και καμία αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τονίζεται στην Ερώτηση είχε εντάξει, χρηματοδοτήσει και δρομολογήσει σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Νομό, ενώ μετά τον κυκλώνα «Ζορμπά» το 2018, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενισχύθηκε με το ποσό των € 5.500.000 από το Υπουργείο Υποδομών, με όλα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, διευθετήσεων και οδοποιίας που εκτελούνται σήμερα να είναι από αυτά τα κονδύλια. Η  κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει ούτε ένα Ευρώ για έργα αποκατάστασης και αποζημιώσεις των πληγέντων εδώ και ένα χρόνο από την καταστροφή.

Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει καν απάντηση στην κοινοβουλευτική μας Ερώτηση.

 

 Δημοσιογράφος: Πόσο  εύκολη θα είναι μια επανεκκίνηση  της αγοράς  και στην Κορινθία μετά το δεύτερο lockdown ; Θεωρείτε ότι ήταν αναπόφευκτο ;

 Ψυχογιός: Δεν θα είναι εύκολη η επανεκκίνηση της αγοράς. Οι ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων, των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων, αποτυπώνουν τις οικονομικές συνέπειες που έχουν λυγίσει τους επαγγελματίες.

Δυστυχώς  τα εμπορικά καταστήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν στηριχθεί ελάχιστα και είναι «ψίχουλα» αυτά που το κράτος έχει δώσει ως βοήθημα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες υπολογίζουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις με βάση τα εισοδήματα του 2019 και χορηγούν γενναίες μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις. Η αγορά έχει «γονατίσει» και αυτό θα πληρωθεί ακριβά, και με απολύσεις αλλά και με λουκέτα.

Είχαν τα 37 δις. που αφήσαμε από τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά τα δίνουν σε κανάλια, ημέτερους, λίγους και ισχυρούς και όχι στην κοινωνία που πλήττεται και επιχειρούν να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να εκκαθαρίσουν την αγορά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να τα συγκεντρώσουν όλα στα χέρια μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων όπου θα δουλεύει κανείς, αν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πράγμα επίσης δύσκολο,  με 200 και 300 Ευρώ το μήνα.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ