Τα “Γράμματα ενός αθώου στρατιώτη”: Μία σπουδαία Έκθεση με παιδαγωγική και ιστορική σημασία ξεκίνησε στο “Καλογεροπούλειο” Ίδρυμα

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία χθες  το απόγευμα τα εγκαίνια της σπουδαίας Έκθεσης “Γράμματα ενός αθώου στρατιώτη” στο “Καλογεροπούλειο” Ίδρυμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Κατά την έναρξη, η πρόεδρος του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος, κυρία Μαρία Χρισταρά, ευχαρίστησε όλους όσους συνέπραξαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή.  Τόνισε τον παιδαγωγικό σκοπό και την αναγκαιότητα τέτοιου είδους πρωτοβουλιών για την επαρχία (της Επιμελήτριας της Έκθεσης, κυρίας  Ίριδας Κρητικού), ώστε να τραφούν πνευματικά κυρίως οι νέοι-νέες που ζουν σε αυτήν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου, κυρία Ευρώπη Μοσχονά, η οποία “ξεδίπλωσε” την ιστορία “των γραμμάτων” από την “γέννησή” τους μέχρι τα έργα της ομώνυμης έκθεσης των 64 καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρθηκε , το 1988, η Βεατρίκη Κοκκίνη, διακεκριμένη επιστήμων εμπιστεύτηκε την κυρία Ευρώπη Μοσχονά , η οποία τότε ήταν  διευθύντρια στο 1ο Λύκειο Αργοστολίου και της απέστειλε, 2 σακιά από ένα βιβλίο, που έγραψε από ευγνωμοσύνη στον αδελφό της Σπύρο ( όπως αναγράφεται ιδιόχειρα από την ίδια στην τελευταία σελίδα του βιβλίου) και εμπεριείχε 139 επιστολές του 19χρονου στρατιώτη Σπύρου Κοκκίνη, που διεσώθησαν (έγραφε κάθε μέρα από ένα γράμμα και κάποιες φορές και δύο). Η Βεατρίκη Κοκκίνη έκανε αυτήν την αποστολή προς την κυρία Ευρώπη Μοσχονά με θερμή παράκληση να τα δώσει σε βιβλιοθήκες και ανθρώπους που θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν.

Στο τέλος της ομιλίας της ευχαρίστησε κι εκείνη από πλευράς της όλους τους παράγοντες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής έκθεσης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης κυρία Ελίνα Μενούνου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων  κυρία Ελένη Πυλαρινού,  η Πρόεδρος Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κυρία Βασιλική Ευστρατιάδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κιάτου και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξυλοκάστρου .

Η Επιμελήτρια της Έκθεσης, κα Ίρις Κρητικού, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών συμπληρώνοντας λεπτομέρειες και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και όλα τα ιδρύματα τα οποία στήριξαν την προσπάθεια και συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κα Μαριέττα Πεπελάση, σύζυγος του σπουδαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου οικονομολόγου και καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση, η οποία έπαιξε στο πιάνο κι ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κα Ίριδα Κρητικού, της οποίας τόνισε ότι η δράση είναι σημαντική καθότι έχει καταφέρει να ενώσει πάρα πολλούς καλλιτέχνες, να κάνει μια ομάδα της οποίας το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι ανήκουνε κάπου και να προχωράει με αυτούς τους καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι η Επιμελήτρια της Έκθεσης είναι μια γυναίκα που πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας με σωστό τρόπο και σεβόμενη την ιστορία της σε αυτό που “διψάει” στο εδώ και τώρα.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν, απολαμβάνοντας τα πλούσια εδέσματα του μπουφέ και το άφθονο κρασί που προσφέρονταν στον εξωτερικό χώρο του κήπου του “Καλογεροπουλείου” Ιδρύματος.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό  μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Μ.Μπ.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ