Υπουργός Υγείας: Ένα σκοπό έχουμε: να φεύγει ο Έλληνας ασθενής υγιής και ευχαριστημένος από την παροχή των υπηρεσιών Υγείας που του δίνουμε.

Το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, Ενημερωτική Ημερίδα για τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων της χώρας, στην Εθνική Πινακοθήκη. Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν ομιλίες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ζήτησα να διοργανώσουμε αυτή τη σημερινή μας συγκέντρωση γιατί ήθελα να γνωριστούμε, τουλάχιστον με όσους δεν γνωρίζομαι από παλαιότερα, αλλά και για να δούμε τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε άμεσα για να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας. Θέλω συνολικά να θέσω δύο πράγματα. Πρώτον, σας σέβομαι απεριόριστα. Πιστεύω ότι όλες οι Διοικήσεις όλων των νοσοκομείων προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας Διοικητής, αναπληρωτής Διοικητής ή Υποδιοικητής που δεν αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το αξίωμα που έχετε και πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος σας. Σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη σας, όπου έχουμε έναν κοινό σκοπό, να πετύχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλεύει καλύτερα.

Δεν είναι όλα μαύρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ίσως παρουσιάζονται. …. Από την άλλη δεν είναι όλα ιδανικά. ..Δεν έχω την αυταπάτη ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα δια μαγείας. Ούτε ότι μπορούμε να φτιάξουμε το ιδανικό σύστημα. Οι συμπολίτες μας δικαιούνται να ζητάνε πάντα το κάτι παραπάνω και εμείς υποχρεούμαστε πάντα να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πετύχουμε ό,τι το ανθρωπίνως μεγαλύτερο και καλύτερο ζητούν.

Οφείλω να πω και κάποια πράγματα ακόμα, που θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Είναι η χρηματοδότηση που κάνει το κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόση όση θα έπρεπε να είναι; Αν κοιτάξουμε τους δείκτες θα πάρουμε αμφίσημες απαντήσεις. Εάν βάλουμε τον μέσο όρο των δαπανών για την Υγεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο στη χαμηλότερη βάση. Άρα, αν δεις αυτό θα πεις ότι δεν δίνουμε αυτά που θα έπρεπε να δίνουμε. Εάν δείτε όμως τον άλλο δείκτη, την αύξηση των δαπανών για την Υγεία που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2014 όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενή μου θητεία δηλαδή, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν 1 δις 460 εκατομμύρια. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ίδιων νοσοκομείων, δεν έχουν αριθμητικά αλλάξει, μετά από δέκα χρόνια είναι 2 δις 900 εκατομμύρια, είναι 100% πάνω. Άρα, το επιχείρημα ότι το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας αυτά που χρειάζονται δεν είναι αληθές, το κράτος κάνει.

Προφανώς δεν έχουμε γίνει ακόμα Ελβετία και δεν έχουμε άπειρους δημοσιονομικούς πόρους, αλλά η Κυβέρνηση αυτή σίγουρα έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην Υγεία και να ξέρετε, ότι το 2024 ξεκινάει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προκήρυξης μονίμων θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βγαίνει κατά κύματα και θα βγαίνει διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο όχι μόνο να καλύψουμε τα κενά που προκαλούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις, αλλά να καλύψουμε και πολλά από τα κενά με μόνιμες θέσεις…..

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να επιτύχουμε τη μείωση της ανεξέλεγκτης ροής στα νοσοκομεία χρειαζόμαστε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, είναι η κορωνίδα για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά το σύστημα. Την ευθύνη αυτή την έχει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. ….

Η μεταρρύθμιση στις Ψυχικές Μονάδες Υγείας την ευθύνη της οποίας έχει ο Υφυπουργός Υγείας ο κύριος Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο δείκτης για τις μεταρρυθμίσεις στην ψυχική Υγεία στην Ελλάδα και έχει να κάνει πολύ και με την εισροή στα νοσοκομεία.

Το σύστημά μας πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό. Όλοι μας από τον Υπουργό, από τον κορυφαίο χειρουργό, από τον καλύτερο διοικητή μέχρι τον τελευταίο τραυματιοφορέα ή νοσηλευτή, όλοι μας ένα σκοπό έχουμε: να φεύγει ο Έλληνας ασθενής υγιής και ευχαριστημένος από την παροχή των υπηρεσιών Υγείας που του δίνουμε. Εάν αυτό είναι το πνεύμα και σε αυτό το πνεύμα λειτουργούμε, θα πάνε όλα καλά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ