«Όταν είσαι μητέρα, πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μία για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου»- 1- 7 Νοεμβρίου -Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Παγκόσμια Εβδομάδα  Μητρικού Θηλασμού, αυτή που διανύουμε στη χώρα μας . Η ημέρα  έχει θεσπιστεί  να γιορτάζεται από 1η μέχρι και 7 κάθε Νοεμβρίου .

 Σε μήνυμά της η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου  αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής :

«Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μία για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου”. Σοφία Λόρεν

Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη Unicef. Πρόκειται για μια εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και τη δράση για θέματα που σχετίζονται με τον θηλασμό.

Τι είναι, όμως, αυτό που γιορτάζουμε, ο θηλασμός;

Στη «μητρική» γλώσσα θηλασμός σημαίνει επικοινωνία. Είναι επαφή, είναι ένδειξη αγάπης, προστασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αυτών ψυχών, μητέρας και βρέφους, που ζουν μαζί για 9 μήνες. Είναι η αρχή μιας σχέσης αμφίδρομης, που τα θεμέλιά της ξεκινούν από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού θα επικεντρωθεί στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Το σύνθημα – θέμα της Παγκόσμιας αυτής Εβδομάδας για φέτος είναι «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη».

Στόχοι της ΠΕΘ είναι:

α) Η ενημέρωση των ανθρώπων για τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και την περιβαλλοντική αλλαγή

β) Η εδραίωση του θηλασμού ως μια έξυπνη κλιματική αλλαγή

γ) Η εμπλοκή ιδιωτών και οργανισμών με στόχο την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού

δ) Η κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με τη βελτίωση της Υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων μέσω του θηλασμού

Παγκοσμίως, μόνο το 40% όλων των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά και το 45% αυτών μόνο συνεχίζει τον θηλασμό έως τη συμπλήρωση των 24 μηνών.Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα..

Ο θηλασμός έχει ένα εξαιρετικό εύρος ωφελειών. Έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιβίωση του παιδιού, στην Υγεία, στη διατροφή και στην ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, που χρειάζεται ένα βρέφος για την ανάπτυξη του κατά τους πρώτους 6 μήνες. Επιπλέον, το μητρικό γάλα φέρει αντισώματα από τη μητέρα που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως το παιδικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα, οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, της ωτίτιδας, η μακροπρόθεσμη πρόληψη του Σακχαρώδη διαβήτη Τύπου I και της παχυσαρκίας. Η διατήρηση της Υγείας της μητέρας αποτελεί ένα επιπλέον όφελος, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Σήμερα η σπουδαιότητα του Μητρικού Θηλασμού και τα οφέλη του στη Δημόσια Υγεία αναγνωρίζονται παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στις ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του Μητρικού Θηλασμού για το νήπιο, το παιδί και τη γυναίκα, αλλά και για την εν γένει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ. 271 3 610216»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ