Εγκληματική οργάνωση με 7 εικονικές εταιρίες που “φέσωσε” το Δημόσιο με εκατ. ευρώ αποκάλυψε το Σ.Δ.Ο.Ε.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση: Εικονικές επιχειρήσεις , παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, απόκρυψη φορολογητέας ύλης, νοθευμένα ποτά και πληθώρα απομιμητικών προϊόντων εντόπισαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διενέργεια ελέγχων  σε όλη τη χώρα ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Europol εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης στη Βόρεια Ελλάδα, που αποσπούσε χρηματικά ποσά μέσω διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία & Λουξεμβούργο.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο εκτέλεσης Εισαγγελικής Παραγγελίας, διαπιστώθηκε η ίδρυση πλήθους εικονικών – ανύπαρκτων επιχειρήσεων, με φερόμενους διαχειριστές και μέλη αυτών «αχυρανθρώπους», άτομα που λόγω της προσωπικής τους κατάστασης ήταν αδύνατο να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ήταν εξαιρετικώς δύσκολο ή και αδύνατο να εντοπιστούν. Συνολικά, στην ως άνω υπόθεση, φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον επτά (7) νομικές οντότητες και δεκαεπτά (17) φυσικά πρόσωπα. Η δράση του ως άνω πλέγματος εικονικών επιχειρήσεων διαπιστώθηκε ότι συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την οικειοποίηση αναλογούντων φόρων και συνακόλουθα την πρόκληση κακουργηματικής οικονομικής ζημίας στο Δημόσιο, μέσω της έκδοσης εικονικών παραστατικών.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε, η ύπαρξη ατόμων που είχαν κομβικό-καθοδηγητικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και άλλων που είχαν το ρόλο να εντοπίζουν και να στρατολογούν τους δυνητικούς «αχυρανθρώπους», ενώ από τη διαπιστωθείσα δράση των ανωτέρω, προέκυψαν απώλειες στα Δημόσια έσοδα από έκδοση εικονικών φορολογικών παραστατικών και κατά συνέπεια, μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ της τάξης των 7.343.893 €, ενώ επίσης προέκυψαν και απώλειες λόγω της μη υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Επίσης συνολικά, για τις ως άνω επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 63.735.210 €.

Γ.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ