Παρέμβαση Γ. Ψυχογιού για τις ζημιές – “Ακαρπία και έλλειψη στήριξης για επιτραπέζια και σταφίδα βυθίζουν τους αγρότες της Κορινθίας “

Παρέμβαση για τις ζημιές από καύσωνες, την ακαρπία, τις αποζημιώσεις για παγετό, τα de minimis για επιτραπέζια και την “γενικότερη αδιαφορία για τη σταφίδα που βυθίζουν τους αγρότες οι οποίοι παραμένουν χωρίς στήριξη”, έκανε ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος επισημαίνει: 

“Η καλλιεργητική χρονιά 2021 εξελίσσεται πολύ άσχημα για την Κορινθία. Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρέασαν όλες τις καλλιέργειες και ειδικά ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια και πυρηνόκαρπα (κυρίως πρώιμα βερίκοκα).
Στη συνέχεια οι παγετοί Μαρτίου και Απριλίου προκάλεσαν ζημιές σε πολλές περιοχές του νομού και σε διάφορες καλλιέργειες. Βερίκοκα πρώιμα και όψιμα σε πολλές περιοχές, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια και σταφίδες σε πολλά χωριά.
Στη συνέχεια ανομβρία και κλιματική κρίση συνολικά, επηρέασαν την παραγωγικότητα πολλών καλλιεργειών προκαλώντας έντονα φαινόμενα ακαρπίας σε εσπεριδοειδή και ελιές.
Οι επιπτώσεις του μεγάλου σε διάρκεια lockdown λόγω covid, στις εξαγωγές έχει ήδη πλήξει την εμπορία της σταφίδας, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι της περσινής παραγωγής να βρίσκονται στις αποθήκες, τη στιγμή που ξεκινάει η συγκομιδή για το 2021 από μέρα σε μέρα. Παρόλες τις εκκλήσεις, το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση αδιαφορούν.
Οι μεγάλης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι συνεχιζόμενοι καύσωνες δίνουν μάλλον το τελικό χτύπημα στον πρωτογενή τομέα του Νομού. Οι ζημιές των τελευταίων ημερών σε σταφύλια και εσπεριδοειδή είναι τεράστιες, όπως και σε καλλιέργειες, όπως η πατάτα και άλλα προϊόντα στον Φενεό, την Τενέα και αλλού.
Την ταφόπλακα έρχεται να βάλει η κυβερνητική αδιαφορία και η πελατειακή λογική των όποιων παρεμβάσεων. Κρατικές ενισχύσεις (de minimis) μόνο στην Κρήτη, αποζημιώσεις για τον παγετό στη Β. Ελλάδα, πληρωμές ΠΣΕΑ εκκρεμούν από το 2017.
Αδιαφορία για τα προβλήματα στη σταφίδα, μείωση του πράσινου τρύγου στα αμπέλια, νέες άδειες φύτευσης αμπελιών για λίγους και ισχυρούς είναι ακόμα μερικά από τα δείγματα της πολιτικής της ΝΔ. Δημιουργούν όπως και στον «ΙΑΝΟ» αγρότες 2 και 3 κατηγοριών. Μάλιστα είχαν δεσμευτεί ότι οι προκαταβολές θα δίνονταν από 4 Αυγούστου. Ούτε ένα ευρώ δεν πιστώθηκε σε λογαριασμό αγρότη πληγέντα.
Αντίθετα εξήγγειλαν νέα λίστα «ΠΕΤΣΑ».
Οι επιπτώσεις στην οικονομία του Νομού από τα παραπάνω φαινόμενα αλλά και το κόστος παραγωγής που έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί, είναι τεράστιες και κανείς από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να νοιάζεται.
Στις Ερωτήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, τα αρμόδια Υπουργεία απαντούν με τη λογική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Είμαστε πάντα σε άμεση επικοινωνία με τους παραγωγούς και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο εντός κι εκτός Βουλής για την ουσιαστική στήριξή τους ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αλλά και να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ